Karu totuus suomalaiskauppojen kahden euron ruisleivästä: "Ihmisillä on hätä ja rahat ovat loppu"

1:21 Kuinka paljon kahden euron ruisleivästä, keskioluesta tai kananmunapaketista jää oikeasti tuottajille käteen?

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin keskiviikkona ruoan hinnasta ja siitä, millaisessa pulassa kotimaisten raaka-aineiden tuottajat tällä hetkellä ovat.

Videolla: Kuinka paljon kahden euron ruisleivästä, keskioluesta tai kananmunapaketista jää tällä hetkellä oikeasti tuottajille käteen? MTK:n Juha Marttila paljastaa.

Kuten MTV Uutisissa keskiviikkona kerrottiin, maataloudessa on MTK:n mukaan vakava talouskriisi. Viljelijöiden ja lihantuottajien tilat eivät kannata, ja laskupinot kasvavat. Nousiaislainen maanviljelijä Atte Airikki kertoi MTV Uutisille omasta ahdingostaan.

– Kustannukset kaikesta, mitä tässä touhussa tarvitaan, ovat nousseet varmaan 40–50 prosenttia, Airikki arvioi.

– Ainoana ratkaisuna tässä näköpiirissä on, että tuottajahintojen on noustava, totesi puolestaan Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

"Ei ole aikaa odotella ensi vuoteen, vaan tarvitaan toimia heti"

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vertasi maataloustuottajien kriisiä 1930-luvun pula-aikaan. Marttila kuvaili MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tuottajien karmeaa tilannetta.

– Ihmisillä on hätä ja rahat ovat loppu. Kustannukset nousevat hirmuista vauhtia ja tuottajahinnoissa ei tapahdu oikein mitään, Marttila kertoi.

Marttilan mukaan tuottajien hätä johtuu totta kai osaksi myös huonon kasvukauden aiheuttamasta huonosta sadosta. Suurin syy on kuitenkin tuotantokustannuksen nousu, ja tarvikkeiden hinnat ovat Marttilan mukaan nousseet raketin lailla. 

Mikä sitten neuvoksi? Marttilan mukaan on vain yksi ratkaisu: 

– Lääke on se, että tuotantokustannusten nousu saataisiin siirrettyä hintoihin. Ruokamarkkina on kuitenkin kankea ja erikoinen, eli hintojen korotukset ovat työn ja tuskan takana. Sopimukset kaupan ja ketjujen kanssa ovat pitkiä. Nyt meillä ei ole aikaa odotella ensi vuoteen, vaan tarvitaan toimia heti.

Jokaiselta suomalaiselta 25 senttiä lisää päivässä kotimaiseen ruokaan?

Ongelma on Marttilan mukaan kuitenkin se, että kukaan ei halua kovassa markkinataloudessa luopua omastaan ja välikäsiä on paljon. 

– Maatalouden tilanne pelastettaisiin, jos jokainen suomalainen pistäisi kotimaiseen ruokaan 25 senttiä päivässä lisää, ja se menisi lyhentämättömänä tuottajalle, Marttila totesi ja jatkoi vielä:

– Mutta miten me pääsemme eroon välikäsistä, jotka ahnehtivat tästä 25 sentistäkin varmaan suurimman osan ja tuottajille ei jää mitään? Suomalainen ruokajärjestelmä on nyt uhattuna.

Kuinka paljon kahden euron ruisleivästä, keskioluesta tai kananmunapaketista jää tällä hetkellä oikeasti tuottajille käteen? Katso videolta karu totuus!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja