Karu totuus suomalaiskauppojen broilerista: "Moniko kuluttaja on kertaakaan miettinyt?"

broileri (1)
Sivumaku-bloggaaja Jani Kinnusen mukaan broileri on liian halpaa suomalaiskaupoissa. Shutterstock

Sivumaku-ruokablogia kirjoittava Jani Kinnunen muistuttaa, että broilerinliha on kaupoissa aivan liian halpaa, jotta se voisi olla eettistä.

– Päädyin viime viikolla mielenkiintoiseen ja polveilevaan keskusteluun broilerituotannosta. Minua valaistiin, että yleisesti marketeista saatavista broilereista ainoastaan L’Uomu Nokka on enää tavallista eettisemmin kasvatettua. Naapurin Maalaiskana kuulemma ei sitä enää ole, Jani Kinnunen aloittaa blogissaan.

Pieni selvittelytyö paljasti, ettei Naapurin Maalaiskana ole pystynyt pysymään kunnianhimoisissa tavoitteissaan erinäisten syiden vuoksi. Tästä Sivumaku-bloggaaja Kinnunen pääseekin siihen, että suomalaiset ovat tottuneet liian halpaan lihaan.

– Broilerin filee maksaa tällä hetkellä marketeissa 10 euroa kilolta, koipireisi 2 euroa kilolta. Se on hinta, johon kuluttajat ovat tottuneet. Moniko kuluttaja on kertaakaan miettinyt, onko se hirmuisen vähän? Se on. Olemme tottuneet väärään hintaan. On turha huudella ruoan kalleudesta, jos broilerin parasta osaa myydään kahden euron kilohinnalla. Se on revitty broilerin hyvinvoinnin selkänahasta.

Myös kaupoilla on vastuu

Kinnunen muistuttaa myös kauppojen vastuusta. Kaupan on bloggaajan mukaan turha valittaa siitä, että kuluttajat eivät suostuisi maksamaan enempää. 

– Paskat. Ette ole edes yrittäneet. Kilpaa huudatte omasta vastuunkannostanne, mutta lopulta se näkyy ”vastuunkannossa” kuluttajan kauppakuitin pienentämisessä. Kyllä. Me huusimme duopolin mahdollistavan ylihinnoittelun ja vaadimme hintojen alentamista. Vastasitte halpuuttamisella, jota revitään eniten tuottajien selkänahasta ja sitä kautta myös vaikka näiden broilerien hyvinvoinnista. Vastaatte kotimaisen tarjonnan lisäämisellä, mutta kuinka paljon se on näkynyt tuottajien palkkapussissa?

Kinnusen mukaan me emme voi vaatia tuotantoeläimille parempaa kohtelua ennen kuin olemme itse valmiita maksamaan siitä kaupassa. Meidän kaikkien tulisi bloggaajan mukaan muuttaa ajatteluamme ja totutella hiljalleen arvostamaan lihaa ja sen alkuperää.

– Eläintä, joka tapetaan meidän lautasellisen takia. On kohtuutonta, että sen lisäksi luonnoton luontokappale elää huonon elämän.

– Asiat muuttuvat yhden trendin myötä. Kun kuluttajat suuntasivat kasviksiin, buumin ympärille kasvoi ja kasvaa uusia yrityksiä ja tuotteita. Olemme nyt alkaneet arvostaa kasvisruokaa. Olisiko seuraavaksi eläimien aika?

Lue Kinnusen koko kirjoitus aiheesta Sivumaku-blogista.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja