Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Karu totuus suomalaiskauppojen broilerista: "Moniko kuluttaja on kertaakaan miettinyt?"

Sivumaku-bloggaaja Jani Kinnusen mukaan broileri on liian halpaa suomalaiskaupoissa.
Sivumaku-bloggaaja Jani Kinnusen mukaan broileri on liian halpaa suomalaiskaupoissa.Shutterstock
Julkaistu 21.06.2017 08:10

MTV LIFESTYLE

Sivumaku-ruokablogia kirjoittava Jani Kinnunen muistuttaa, että broilerinliha on kaupoissa aivan liian halpaa, jotta se voisi olla eettistä.

– Päädyin viime viikolla mielenkiintoiseen ja polveilevaan keskusteluun broilerituotannosta. Minua valaistiin, että yleisesti marketeista saatavista broilereista ainoastaan L’Uomu Nokka on enää tavallista eettisemmin kasvatettua. Naapurin Maalaiskana kuulemma ei sitä enää ole, Jani Kinnunen aloittaa blogissaan.

Pieni selvittelytyö paljasti, ettei Naapurin Maalaiskana ole pystynyt pysymään kunnianhimoisissa tavoitteissaan erinäisten syiden vuoksi. Tästä Sivumaku-bloggaaja Kinnunen pääseekin siihen, että suomalaiset ovat tottuneet liian halpaan lihaan.

– Broilerin filee maksaa tällä hetkellä marketeissa 10 euroa kilolta, koipireisi 2 euroa kilolta. Se on hinta, johon kuluttajat ovat tottuneet. Moniko kuluttaja on kertaakaan miettinyt, onko se hirmuisen vähän? Se on. Olemme tottuneet väärään hintaan. On turha huudella ruoan kalleudesta, jos broilerin parasta osaa myydään kahden euron kilohinnalla. Se on revitty broilerin hyvinvoinnin selkänahasta.

Myös kaupoilla on vastuu

Kinnunen muistuttaa myös kauppojen vastuusta. Kaupan on bloggaajan mukaan turha valittaa siitä, että kuluttajat eivät suostuisi maksamaan enempää. 

– Paskat. Ette ole edes yrittäneet. Kilpaa huudatte omasta vastuunkannostanne, mutta lopulta se näkyy ”vastuunkannossa” kuluttajan kauppakuitin pienentämisessä. Kyllä. Me huusimme duopolin mahdollistavan ylihinnoittelun ja vaadimme hintojen alentamista. Vastasitte halpuuttamisella, jota revitään eniten tuottajien selkänahasta ja sitä kautta myös vaikka näiden broilerien hyvinvoinnista. Vastaatte kotimaisen tarjonnan lisäämisellä, mutta kuinka paljon se on näkynyt tuottajien palkkapussissa?

Kinnusen mukaan me emme voi vaatia tuotantoeläimille parempaa kohtelua ennen kuin olemme itse valmiita maksamaan siitä kaupassa. Meidän kaikkien tulisi bloggaajan mukaan muuttaa ajatteluamme ja totutella hiljalleen arvostamaan lihaa ja sen alkuperää.

– Eläintä, joka tapetaan meidän lautasellisen takia. On kohtuutonta, että sen lisäksi luonnoton luontokappale elää huonon elämän.

– Asiat muuttuvat yhden trendin myötä. Kun kuluttajat suuntasivat kasviksiin, buumin ympärille kasvoi ja kasvaa uusia yrityksiä ja tuotteita. Olemme nyt alkaneet arvostaa kasvisruokaa. Olisiko seuraavaksi eläimien aika?

Lue Kinnusen koko kirjoitus aiheesta Sivumaku-blogista.

Lisää aiheesta:

Maanviljelijä Anne-Mari palkastaan: Vain somevideoilla tienaa, päivätöistä tulee takkiin Tuottaja, rauhoitu – kukaan ei ole kieltämässä lihansyöntiäKommentti: Lihansyöjän tunnustuksia: Meni hermo kasvismafia-puheisiin – ehkä ryhdyn juomaan kauramaitoa! Miksi ruokablogi puhuu ilmastonmuutoksesta?Miksi Naapurin Maalaiskana madalsi laatutasoaan?"Heittämällä maukkaampaa kuin broilerin rintafilee" – miksi ei kelpaa suomalaisille?
SivumakuLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sivumaku
  • 01.12.201918:01
    Kanaruoka

    Sivumaku-Jani kannustaa suomalaisia käyttämään viiniä ruoanlaitossa: "Marsala-kanan tulisi olla jokaisen tuntema ruokalaji"

  • 24.11.201914:02
    Pasta

    Jani loihti täynnä proteiinia olevan herkkupastan: "Niin täydellinen pakkaspäivän ruoka kuin olla ja voi"

  • 04.11.201920:00
    Pasta

    Oletko testannut tätä hämmentävän hyvää spagettiruokaa? Yksinkertaista, mutta todella hyvää: "Nopea ja helppo valmistaa"

  • 25.09.201908:08
    Ruoka

    Jani yritti tehdä kotona McDonald’sin burgeriklassikon, mutta pieleen meni: "Tästä tuli sata kertaa parempi"

  • 11.07.201917:02
    Illallinen

    Maukas kanapata lämmittää koleilla kesäkeleillä: ”Satoi tai paistoi, arkeen ja juhlaan – aina erinomainen valinta”