Karu totuus suomalaiskauppojen broilerista: "Moniko kuluttaja on kertaakaan miettinyt?"
Sivumaku-ruokablogia kirjoittava Jani Kinnunen muistuttaa, että broilerinliha on kaupoissa aivan liian halpaa, jotta se voisi olla eettistä.
– Päädyin viime viikolla mielenkiintoiseen ja polveilevaan keskusteluun broilerituotannosta. Minua valaistiin, että yleisesti marketeista saatavista broilereista ainoastaan L’Uomu Nokka on enää tavallista eettisemmin kasvatettua. Naapurin Maalaiskana kuulemma ei sitä enää ole, Jani Kinnunen aloittaa blogissaan.
Pieni selvittelytyö paljasti, ettei Naapurin Maalaiskana ole pystynyt pysymään kunnianhimoisissa tavoitteissaan erinäisten syiden vuoksi. Tästä Sivumaku-bloggaaja Kinnunen pääseekin siihen, että suomalaiset ovat tottuneet liian halpaan lihaan.
– Broilerin filee maksaa tällä hetkellä marketeissa 10 euroa kilolta, koipireisi 2 euroa kilolta. Se on hinta, johon kuluttajat ovat tottuneet. Moniko kuluttaja on kertaakaan miettinyt, onko se hirmuisen vähän? Se on. Olemme tottuneet väärään hintaan. On turha huudella ruoan kalleudesta, jos broilerin parasta osaa myydään kahden euron kilohinnalla. Se on revitty broilerin hyvinvoinnin selkänahasta.
Myös kaupoilla on vastuu
Kinnunen muistuttaa myös kauppojen vastuusta. Kaupan on bloggaajan mukaan turha valittaa siitä, että kuluttajat eivät suostuisi maksamaan enempää.
– Paskat. Ette ole edes yrittäneet. Kilpaa huudatte omasta vastuunkannostanne, mutta lopulta se näkyy ”vastuunkannossa” kuluttajan kauppakuitin pienentämisessä. Kyllä. Me huusimme duopolin mahdollistavan ylihinnoittelun ja vaadimme hintojen alentamista. Vastasitte halpuuttamisella, jota revitään eniten tuottajien selkänahasta ja sitä kautta myös vaikka näiden broilerien hyvinvoinnista. Vastaatte kotimaisen tarjonnan lisäämisellä, mutta kuinka paljon se on näkynyt tuottajien palkkapussissa?
Kinnusen mukaan me emme voi vaatia tuotantoeläimille parempaa kohtelua ennen kuin olemme itse valmiita maksamaan siitä kaupassa. Meidän kaikkien tulisi bloggaajan mukaan muuttaa ajatteluamme ja totutella hiljalleen arvostamaan lihaa ja sen alkuperää.
– Eläintä, joka tapetaan meidän lautasellisen takia. On kohtuutonta, että sen lisäksi luonnoton luontokappale elää huonon elämän.
– Asiat muuttuvat yhden trendin myötä. Kun kuluttajat suuntasivat kasviksiin, buumin ympärille kasvoi ja kasvaa uusia yrityksiä ja tuotteita. Olemme nyt alkaneet arvostaa kasvisruokaa. Olisiko seuraavaksi eläimien aika?
Lue Kinnusen koko kirjoitus aiheesta Sivumaku-blogista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia