Karu totuus katkaravuista paljastui – tiedätkö, mitä todella ostat?

Katkarapu
Shutterstock

Amerikkalaisjärjestö Oceanan tutkimusten mukaan kaupassa tai ravintolassa katkarapuja ostavan ei kannata välttämättä täysin luottaa siihen, mitä lautaselleen saa.

Katkaravut ovat suosittua merten herkkua ja esimerkiksi Yhdysvalloissa katkarapuja syödään eniten kaikista merenelävistä. Kansainvälinen merien suojeluun keskittyvä järjestö Oceana teki amerikkalaisissa ruokakaupoissa ja ravintoloissa tutkimuksen siitä, pitävätkö katkarapujen tuotemerkinnät paikkaansa. Selvisi, että pakkausmerkinnöissä oli paljon virheitä.

Katkarapujen tuotemerkintöjen kirjo

Oceana selvitti sitä, millaisia tietoja asiakkaille annetaan katkaravuista ruokakaupoissa ja ravintoloissa, ja vertailivat näitä tietoja sen kanssa, mikä todella piti katkarapujen kohdalla paikkansa. Oceanan tutkimukset ovat aiemmin osoittaneet, että merkittävä osa markkinoilla olevista katkaravuista ei ole sitä, mitä väitetään. Myös tuoreessa tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan, että katkarapujen tuotemerkinnöissä on merkittäviä puutteita.

Kaiken kaikkiaan 30 prosenttia tutkimusten kohteeksi otetuista 143:sta ruokakaupoissa myydystä katkaraputuotteesta osoittautui tuotetiedoiltaan puutteellisiksi tai virheellisiksi alkuperämaan suhteen. Tutkimusta varten tutkittiin 111 myyjän tuotteita. Tutkimusta varten tutkittiin myös 70 ravintolaa, joiden katkaraputuotteista 31 prosenttia osoittautui sellaisiksi, että niiden kohdalla voitiin todeta, että tuotteita koskevia taustoja oli ainakin vääristelty.

Tutkimuksen perusteella yleisin virhetieto, joka katkaravuista annettiin, oli se, että viljeltyjä katkarapuja myytiin villeinä katkarapuina. Peräti 29 prosenttia tutkituista tuotteista ei sisältänyt tietoa siitä, olivatko katkaravut villejä vai viljeltyjä.

Pakastettujen katkarapujen joukosta löytyi myös muun muassa katkarapulajia, joka on tarkoitettu akvaariokasvatukseen. Peräti 40 prosenttia kaikista tunnistetuista katkarapulajeista oli sellaisia, joita ei tiedetty edes myytävän Yhdysvalloissa. 20 prosentissa tutkimuksen kohteeksi otetuista katkaraputuotteista ei ollut merkintää alkuperämaasta tai muusta alkuperästä.

Väärien tietojen antaminen katkaravuista voi kuluttajan tietämättä aiheuttaa sekä terveysriskejä että vahingoittaa ekosysteemiä. Virheellisten tietojen vuoksi kuluttajat saattavat syödä tietämättään esimerkiksi katkarapuja, joille on annettu antibiootteja.

Lähde: Oceana.org

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja