Karitsa-gyros - kreikkalainen katuruoka

MTV Oy, All rights reserved

Kuluva kevät pursuaa mielenkiintoisia keittokirjoja ja hämmentävän moni niistä on ruokabloggaajien aikaansaannoksia. Sain arvostelukappaleet Truly Kira -bloggari ja Master Chef -voittaja Kira Åkerström-Kekkosen kirjasta Auringon maku sekä Liemessä-blogin Jenni Häyrisen opuksesta Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa. Kiran kirja tulee olemaan kesäsuosikkini ja kirjoitan siitä enemmän mökkikauden startatessa eli ihan pian. Katukeittiö-trendin aallonharjalla ratsastava teos on sen sijaan mainio läpi vuoden selattava ”yleisteos”. 

Yli 130 reseptiä kattava reseptikokoelma tarjoaa hyvän läpileikkauksen katukeittiöihin eri puolilla maailmaa. Luonnollisesti se ei pysty syventymään mihinkään erityisesti, mutta kaikki tutut herkut on nyt koottu tyylikkäästi yksien kansien väliin. Mukana on niin ”pääruokia”, lisukkeita kuin teemaan sopivia jälkiruokiakin. Kirjan parasta antia on juuri kattavuus sekä Jennin itsensä ottamat herkulliset kuvat. Eniten tällaista kielipoliisia häiritsi lukuisat kirjoitusvirheet tai sen suuntaiset. (Tämä blogikin on täynnä kielioppivirheitä, mutta annan itselleni sen suhteen päästää vapaalle.)

Katuruoan kunnianpalautus

Olen kokkaillut parin viime vuoden aikana paljon katuruokaa, mikä aiheuttaa tietty kirjan reseptien vertailun omiin kokemuksiini. Tekisin monia asioita eri tavalla, mutta Jennin tapa on usein helpompi ja varmaankin kirjan kannalta parempi. Nämä ovat makuasioita ja hyvää tulee joka tapauksessa. Kirjan tärkein tehtävä onkin osoittaa lukijalle katukeittiön hienous. Suomessa snägärien tarjonta on ala-arvoista, koska ruokakulttuurit ovat enemmänkin rantautuneet meille kuin syntyneet täällä. Burgerit, tacot, kebabit ja pizzat oat meillä syntistä mättöruokaa, vaikka niiden alkuperästä löytyy kertakaikkisen upeaa, huolellatehtyä, mutta yksinkertaista safkaa. Kun herkut tekee ensimmäistä kertaa kunnolla itse, ymmärtää sen välittömästi. Tähän tarkoitukseen Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa on keittiön luottonide.

Oma reseptivalintani oli selkeä. Olen tehnyt monenlaista ”roskaruokaa”, mutta kreikkalainen gyros on jäänyt väliin. Muistan Kreikan saariston pienet gyros-putkat ja niiden hehkuvat varrasalttarit. Raikkaita, aitoja makuja alueen omista raaka-aineista (ainakin halusin uskoa siihen). Löysin lihaksi lampaan sijaan karitsan paahtopaistia (oli 27 eur/kg), joka ohuina viipaleina, roseeksi paahdettuna rakensi hienon rungon tzatzikin ja kasvisten ympäröimään naanleipätuubiin. Makuun jäi kuitenkin pieni vajaus, jonka kesällä grillin savuaromi ja auringossa kypsäksi asti päässeet tomaatit täyttävät täydellisesti.

HUOM!Kaiken ajoittaminen juuri kohdilleen vaatii hiukan tarkkuutta, mutta keskity erityisesti lihan kypsyyteen. Itsellä uunin lämpötila kohosi naanleipien grillaamisen takia yllättävän korkeaksi uudelleen lihaa paahtaessa. Käytä siis lihamittaria.

VINKKI!Kasvisversion pääset rakentamaan korvaamalla lihan falafeleilla (resepti).

Karitsa-gyros

4 hlölle hiukopalaksi, 2-3 hlölle pääruoaksi

300 g karitsan paahtopaistia (2 kpl)

naanleipiä (resepti)

tzatzikia (resepti)

kirsikkatomaatteja

1 makea sipuli, ohuina siivuina (käytin sen sijaan punasipulia)

romaine-salaattia

2 rkl voita

Lampaan marinadi

1 dl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

puolikkaan sitruunan mehu

tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. rosmariinia, oreganoa, timjamia)

3 valkosipulinkynttä (veitsen terällä lappeeltaan murskattuna)

sormisuolaa

mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset keskenään lihan kanssa ja laita tiiviiseen pakkaukseen tai solmi pieneen muovipussiin. Anna marinoitua vähintään 3 h. Itse annoin olla yön yli.

Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Lämmitä uuni 160 asteeseen ja laita kevyesti voideltu vuoka uuniin lämpiämään.

Pyyhi liha kuivaksi marinadista. Mausta sitä hiukan suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu, laita sille hiukan voita ja paista lihaan kauttaaltaan kaunis ruskea pinta, muutama minuutti molemmin puolin. Iske mittari lihaan kiinni ja laita vuokaan ja uuniin. Paista 10-15 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 54 astetta, jotta saat hyvän roseen sisuksen. Voi olla muutama aste vähemmänkin. Ota liha uunista ja kietaise folioon 10 minuutiksi vetäytymään. Siivuta liha ohueksi.

Täytä leipä salaatilla, puolikkailla kirsikkatomaateilla, sipulisiivuilla ja lihasiivuilla. Valuta päälle tzatzikia, kääräise rullalle ja pure kiinni. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!