Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Karitsa-gyros - kreikkalainen katuruoka

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 03.04.2014 22:26

Kuluva kevät pursuaa mielenkiintoisia keittokirjoja ja hämmentävän moni niistä on ruokabloggaajien aikaansaannoksia. Sain arvostelukappaleet Truly Kira -bloggari ja Master Chef -voittaja Kira Åkerström-Kekkosen kirjasta Auringon maku sekä Liemessä-blogin Jenni Häyrisen opuksesta Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa. Kiran kirja tulee olemaan kesäsuosikkini ja kirjoitan siitä enemmän mökkikauden startatessa eli ihan pian. Katukeittiö-trendin aallonharjalla ratsastava teos on sen sijaan mainio läpi vuoden selattava ”yleisteos”. 

MTV Oy, All rights reserved

Yli 130 reseptiä kattava reseptikokoelma tarjoaa hyvän läpileikkauksen katukeittiöihin eri puolilla maailmaa. Luonnollisesti se ei pysty syventymään mihinkään erityisesti, mutta kaikki tutut herkut on nyt koottu tyylikkäästi yksien kansien väliin. Mukana on niin ”pääruokia”, lisukkeita kuin teemaan sopivia jälkiruokiakin. Kirjan parasta antia on juuri kattavuus sekä Jennin itsensä ottamat herkulliset kuvat. Eniten tällaista kielipoliisia häiritsi lukuisat kirjoitusvirheet tai sen suuntaiset. (Tämä blogikin on täynnä kielioppivirheitä, mutta annan itselleni sen suhteen päästää vapaalle.)

Katuruoan kunnianpalautus

Olen kokkaillut parin viime vuoden aikana paljon katuruokaa, mikä aiheuttaa tietty kirjan reseptien vertailun omiin kokemuksiini. Tekisin monia asioita eri tavalla, mutta Jennin tapa on usein helpompi ja varmaankin kirjan kannalta parempi. Nämä ovat makuasioita ja hyvää tulee joka tapauksessa. Kirjan tärkein tehtävä onkin osoittaa lukijalle katukeittiön hienous. Suomessa snägärien tarjonta on ala-arvoista, koska ruokakulttuurit ovat enemmänkin rantautuneet meille kuin syntyneet täällä. Burgerit, tacot, kebabit ja pizzat oat meillä syntistä mättöruokaa, vaikka niiden alkuperästä löytyy kertakaikkisen upeaa, huolellatehtyä, mutta yksinkertaista safkaa. Kun herkut tekee ensimmäistä kertaa kunnolla itse, ymmärtää sen välittömästi. Tähän tarkoitukseen Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa on keittiön luottonide.

Oma reseptivalintani oli selkeä. Olen tehnyt monenlaista ”roskaruokaa”, mutta kreikkalainen gyros on jäänyt väliin. Muistan Kreikan saariston pienet gyros-putkat ja niiden hehkuvat varrasalttarit. Raikkaita, aitoja makuja alueen omista raaka-aineista (ainakin halusin uskoa siihen). Löysin lihaksi lampaan sijaan karitsan paahtopaistia (oli 27 eur/kg), joka ohuina viipaleina, roseeksi paahdettuna rakensi hienon rungon tzatzikin ja kasvisten ympäröimään naanleipätuubiin. Makuun jäi kuitenkin pieni vajaus, jonka kesällä grillin savuaromi ja auringossa kypsäksi asti päässeet tomaatit täyttävät täydellisesti.

HUOM! Kaiken ajoittaminen juuri kohdilleen vaatii hiukan tarkkuutta, mutta keskity erityisesti lihan kypsyyteen. Itsellä uunin lämpötila kohosi naanleipien grillaamisen takia yllättävän korkeaksi uudelleen lihaa paahtaessa. Käytä siis lihamittaria.

VINKKI! Kasvisversion pääset rakentamaan korvaamalla lihan falafeleilla (resepti).

Karitsa-gyros

4 hlölle hiukopalaksi, 2-3 hlölle pääruoaksi

300 g karitsan paahtopaistia (2 kpl)

naanleipiä (resepti)

tzatzikia (resepti)

kirsikkatomaatteja

1 makea sipuli, ohuina siivuina (käytin sen sijaan punasipulia)

romaine-salaattia

2 rkl voita

Lampaan marinadi

1 dl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

puolikkaan sitruunan mehu

tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. rosmariinia, oreganoa, timjamia)

3 valkosipulinkynttä (veitsen terällä lappeeltaan murskattuna)

sormisuolaa

mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset keskenään lihan kanssa ja laita tiiviiseen pakkaukseen tai solmi pieneen muovipussiin. Anna marinoitua vähintään 3 h. Itse annoin olla yön yli.

Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Lämmitä uuni 160 asteeseen ja laita kevyesti voideltu vuoka uuniin lämpiämään.

Pyyhi liha kuivaksi marinadista. Mausta sitä hiukan suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu, laita sille hiukan voita ja paista lihaan kauttaaltaan kaunis ruskea pinta, muutama minuutti molemmin puolin. Iske mittari lihaan kiinni ja laita vuokaan ja uuniin. Paista 10-15 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 54 astetta, jotta saat hyvän roseen sisuksen. Voi olla muutama aste vähemmänkin. Ota liha uunista ja kietaise folioon 10 minuutiksi vetäytymään. Siivuta liha ohueksi.

Täytä leipä salaatilla, puolikkailla kirsikkatomaateilla, sipulisiivuilla ja lihasiivuilla. Valuta päälle tzatzikia, kääräise rullalle ja pure kiinni.  MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

MasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”Lomo Saltado - Perun kansallisruoka grillin kauttaCrêpes Prins Bertil - ehtaa retroruokaaPunajuuriburgeri punajuurihummuksella ja piparjuurikermallaSitruunainen, grillattu broilerifilee - helppo ja maukasMusakhan - kanaa karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla + KIRJA-ARVONTA
grillausgyroskaritsakaturuokalammasliharuokareseptiroskaruoka

Tuoreimmat aiheesta

grillaus
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
  • 25.07.201909:02
    lisuke

    Parasta grilliruokaa: 30 reseptiä grilliin ja höysteeksi

  • 19.08.201820:24
    taco

    Carne Asada -tacot Pico de Gallo -kastikkeella ja grillattu flat iron steak

  • 17.06.201822:21
    perulainen

    Lomo Saltado - Perun kansallisruoka grillin kautta

  • 27.05.201817:47
    kastike

    Sinappinen olutkastike grillatulle lihalle

  • 19.04.201820:48
    Elektroniikka

    Grillikuume nousee: Suomalaiset hakevat nyt kaasugrillejä ja tonnin Weberiä