Kari Aihinen ylistää: "Seksikkäämpi ruoka kuin burgeri tai pizza" – oletko maistanut?

Tartar liha
Perinteisesti tartar tarjoillaan kananmunankeltuaisen kera. Shutterstock

Legendaarisen ravintola Savoyn keittiömestari Kari Aihinen ylistää vuolaasti raakana tarjoiltavaa liharuokaa, tartaria. Aihisen mukaan klassikkoruoka on tehnyt paluun viime aikoina monen ravintolan listalle.

– Tartar on seksikkäämpi ruoka kuin burgeri tai pizza, Aihinen kiteyttää.

Tartarpihvin voi valmistaa esimerkiksi härän- tai poronlihasta. Keittiömestari Aihisen mielestä paras tartar syntyy kuitenkin karitsasta.

– Se on minun suosikkini, liha on niin suussa sulavan pehmeää.

Näin teet täydellisen tartarin kotona

Kokki Akseli Herlevivinkkasi Makuja.fi-sivustolle, miten täydellisen tartarpihvin voi valmistaa kotikeittiössä. Lihamyllyä ei tartarin valmistamiseen tarvita, vaan paras lopputulos syntyy käsin pilkkomalla.

– Tartarpihvi on parhaimmillaan tuoreesta lihasta tehtynä. Lihasta, esimerkiksi sisäfileestä, riivitään pituussuunnassa säikeitä. Yleensä viipaloin ensin lihan ja hienonnan sen sitten veitsellä, Akseli Herlevi sanoo.

Valmiista jauhelihasta tartaria ei kannata tehdä. Kaupassa kannattaa varmistaa lihatiskillä, että saa mahdollisimman tuoretta lihaa, jolloin tartar on parhaimmillaan.

Tartarin voi maustaa pilkkomisen jälkeen esimerkiksi suolalla, pippurilla ja lisäksi Worcestershire-kastikkeella, tabascolla tai chilillä. Tartarpihvi tarjoillaan perinteisesti raa’an keltuaisen, suolakurkun ja kapriksen kera, mutta muitakin lisukkeita voi keksiä. Ravintola Savoyssa karitsatartar saa makua esimerkiksi tryffelimajoneesista ja pikkelöidyistä kantarelleista.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.