Kannattaako pasta huuhdella keittämisen jälkeen? Vastaus saattaa yllättää

pasta, tomaattikastike
Shutterstock

Huuhteletko pastan aina keittämisen jälkeen, vai pidätkö pastan huuhtelemista aivan turhana työvaiheena? Ota selvää, mikä on oikea tapa toimia pastan kanssa keittämisen jälkeen.

Kun kyse on pastan keittämisestä, jakautuvat kotikokit kahteen koulukuntaan. Toiset uskovat, että pasta on tärkeää huuhdella keittämisen jälkeen, ja toiset eivät koskaan huuhtele pastaa sen valmistuttua. Totuus on se, että kummankin koulukunnan edustajat ovat tavallaan oikeassa.

Mihin pasta on tarkoitus käyttää?

Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen pinnalle jää tärkkelystä. Tietyissä tilanteissa tärkkelys pastan pinnalla sopii erityisen hyvin ruokaan, mutta toisissa tilanteissa on parempi, kun tärkkelys huuhdotaan pastan pinnalta pois. Vastaus siihen, onko pastan huuhteleminen keittämisen jälkeen tarpeellista, riippuu siis siitä, kuinka pastaa aiotaan hyödyntää keittämisen jälkeen.

Pastasalaatti

Jos pastaa käyttää osana kylmää salaattia, tulisi se huuhdella aina keittämisen jälkeen kahdesta syystä. Ensinnäkin huuhtelu viileällä vedellä pysäyttää pastan kypsymisen. Toiseksi huuhteleminen takaa sen, että pasta pysyy irrallisena salaatissa. Jos pastaa ei huuhtele kylmää salaattia varten, pasta takertuu ikävästi viilentyessään.

Wokki

Jos pastaa on tarkoitus keittämisen jälkeen käyttää aasialaistyylisissä ruoissa, ja paistaa pannulla, kannattaa pasta huuhdella keittämisen jälkeen. Jos pastaa ei huuhtele wokkia varten, se takertuu niin ikään ikävästi jäähtyessään.

Kuumana tarjoiltu pasta

Kun pasta tarjoillaan kuumana – oli sitten kyse makaronilaatikosta tai perinteisestä jauhelihakastikkeesta – ei pastaa kannata huuhdella keittämisen jälkeen. Tärkkelys auttaa kastiketta imeytymään kuumissa kastikemaisissa tai uunissa valmistetuissa pastaruoissa pastaan, ja tekee ruoasta entistä maukkaampaa.

Valmista herkullista nakkipastaa – katso vinkit videolta!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja