Gluteenia ruokavalioon vai ei? Arvostettu brittilääkäri paljastaa gluteenin vaikutukset elimistöömme.
Gluteenittomasta ruokavaliosta on viime vuosina muodostunut melkoinen trendi niin maailmalla kuin Suomessakin. Karppausbuumin myötä yhä useammat päättivät karsia ruokavaliostaan ylimääräiset hiilihydraatit, kuten vaalean vehnän ja ylipäätään leivän. Enää vain allergikot eivät etsineet kaupasta gluteenittomia vaihtoehtoja ja markkinoille lanseerattiinkin mitä ihmeellisempiä vähähiilarisia proteiinituotteita.
Mutta onko gluteenittomuudesta todella hyötyä terveydelle? Saako vehnän välttäminen voimaan ihmisen paremmin ja laihtumaan? Britanniassa vatsaelinsairauksien lääkärinä työskentelevä professori David Sanders väittää tuoreessa kirjassaan, että gluteenittomuus todella kannattaa usean ihmisen kohdalla. Sanders kirjoitti aiheesta myös pitkän artikkelin Daily Mail -lehteen.
– Jo monen vuoden ajan olen nähnyt vastaanotollani ihmisiä, joilla ei ole keliakiaa, mutta he kärsivät gluteenin aiheuttamista oireista kuten turvotus, vatsakipu, ripuli, ummetus ja väsymys. Mietin usein, miksi? Jälkikäteen olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että minun olisi pitänyt suhtautua asiaan vakavammin, Sanders kirjoittaa Daily Mail -lehdessä.
Oletko yliherkkä gluteenille?
Sanders kertoo tulleensa tutkimuksissaan siihen tulokseen, että kyse voi olla gluteeniyliherkkyydestä, jota voidaan kutsua myös vehnä- tai gluteeni-intoleranssiksi. Taudinkuvaa ei vielä professorin mukaan kunnolla tunneta, eivätkä monet lääkärit usko sen olemassaoloon.
– Skeptikot sanovat, että kyse on muoti-ilmiöstä, joka on julkisuudenhenkilöiden ja elintarviketeollisuuden aikaansaamaa.


