Kananmunan korvaaminen onnistuu ruoanlaitossa helposti – lue keittiömestarin vinkit!

kananmuna,-jauho
Ruoanlaitto luonnistuu myös ilman kananmunia. Shutterstock

Osa erikoisruokavaliota noudattavista herkuttelijoista eivät voi hyödyntää kananmunaa annoksissaan. Makuja.fi selvitti, kuinka tämän proteiinipommin voi korvata ruoanlaitossa.

Vegaaniliiton keittiömestari Sari Zurbuchen kertoo lukijoille, kuinka kananmunan korvaaminen ruoanlaitossa onnistuu.

Makeat annokset

Kananmunan korvaaminen ruoanlaitossa onnistuu suhteellisen helposti. Joskus munan voi jopa jättää kokonaisuudessaan pois.

– Leivonnassa voi pienen munamäärän jättää kokonaan pois. Esimerkiksi hyvää pullaa voi leipoa täysin ilman munaa, keittiömestari kertoo.

Kakuissa ja muissa leivoksissa kananmuna korvataan usein esimerkiksi viinietikasta, perunajauhosta ja leivinjauheesta tai ruokasoodasta valmistetusta yhdisteestä. Samoin myös hedelmäsoseet, pehmeä tofu ja soijamaito sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Esimerkiksi 4 ruokalusikallista maapähkinävoita, puolikas banaani tai ½ desilitraa muutoin soseutettua hedelmää toimii hyvin kananmunan korvikkeeksi.

– Alussa kannattaa käyttää valmiita jo kokeiltuja ohjeita ja soveltaa sen jälkeen, kun on saanut näppituntumaa, Zurbuchen muistuttaa.

Suolaiset annokset

Yhden kananmunan voi korvata esimerkiksi lisäämällä annoksen joukkoon 60 grammaa papuja, perunoita tai veteen sekoitettua pehmeää tofua. Myös esimerkiksi yksi ruokalusikallinen soija-, korppu- tai perunajauhoja sekoitettuna 2 ruokalusikalliseen vettä korvaa yhden kananmunan.

Munamaitoa käytetään kokkaamisessa usein, mutta sen saa korvattua keittiömestarin mukaan muun muassa pehmeällä tofulla tai soijamaidolla, johon voi lisätä tarvittaessa perunajauhoja. Osa saattaa kaipailla kananmunan makua, mutta onneksi tähänkin on ratkaisu.

– Kananmunan makua saa ruokaan halutessaan mustasta suolasta, jota saa aasialaisista kaupoista, Zurbuchen kertoo.

Makoisan vegaanisen ”munakkaan” voi valmistaa kikhernejauhoista. Sormistaan näppärä saa valmistettua jopa keitetyn puolikkaan "kananmunan".

– Valkuainen askarrellaan munanmuotoisessa muotissa soijamaitoa agar agarilla hyydyttämällä ja keltuainen kurkumalla värjäten tofusta, keittiömestari vinkkaa.

Osittainen lähde: Vegaaniliitto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja