Kananmunakastike on suomalaisten ikisuosikki: Helpolla valmistustavalla "rikkaampi ja syvempi maku"
Kananmunakastike on monelle suomalaiselle tuttu ruoka jo lapsuudesta.
Milloin sinä viimeksi teit herkullista kananmunakastiketta? Kesällä kananmunakastike sopii täydellisesti esimerkiksi uusien perunoiden kanssa nautittavaksi. Kastike on täydellinen makupari myös erilaisille kalaruoille.
Perinteisesti kananmunakastike valmistetaan jauhoihin suurustamalla. Kastikkeen koostumuksesta on olemassa parikin eri koulukuntaa: jotkut nauttivat kastikkeen isojen kananmunaviipaleiden kera, toiset haluavat munat pieniksi pilkottuina.
Nappaa tästä vinkit kananmunakastikkeen valmistamiseen perinteisellä ja tuunatulla tavalla:
Perinteinen kananmunakastike:
Ainekset:
2 rkl öljyä tai margariinia
1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 keitettyä kananmunaa
ripaus valkopippuria
1/2 tl suolaa
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
Tee näin:
Kuumenna rasva kattilassa ja kiehauta siinä jauhot. Kaada maito kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää hienonnetut munat ja mausteet sekä ruohosipuli. Tarjoa uusien perunoiden tai paistetun kalan kanssa.
Resepti: Martat
Keltuaisella suurustettu, jauhoton kananmunakastike
Tämä resepti on peräisin Sanna Mansikkamäen Muna-keittokirjasta, joka ilmestyi keväällä 2017.
– Perinteisesti lämmin munakastike suurustetaan jauhoilla, mutta rikkaamman ja syvemmän maun saat suurustamalla kastikkeen keltuaisella, Sanna Mansikkamäki kertoo Muna-keittokirjassaan.
6 kananmunaa
1 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
1 dl täysmaitoa
5 keltuaista
Pari pyöräytystä valkopippuria myllystä
0,5 tl sitruunakuorta
1 tl suolaa
1 rkl hienonnettua ruohosipulia tai tilliä
1. Keitä 6 munaa koviksi, jäähdytä ja kuori ne
2 Sekoita kalaliemi, kerma, maito ja keltuaiset paksupohjaisessa kattilassa. Kuumenna pikkuhiljaa miedolla lämmöllä ja vatkaa käsivatkaimella koko ajan. Kastike saostuu ja paksuuntuu noin 10 minuutissa. Mausta kastike valkopippurilla, sitruunankuorella ja suolalla.
3. Hienonna munat veitsellä ja lisää ne kastikkeeseen. Tarjoile vaalean paistetun kalan tai kalamurekkeen kanssa.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa