Kana-papu -tostadas - paahdettu, rapsakka tortillaherkku

Meksikolaisessa keittiössä riittää sävyjä ja värejä. Tostada ei eroa rajusti tacosta, mutta tarjoaa silti omaleimaisen makumaailman ja rakenteen. Tostada tarkoittaa paahdettua ja kyseessä onkin alun pitäen tähderuoka, joka tehtiin hiukan kuivahtaneista tortilloista, jotka olivat vielä syömäkelpoisia. Ne paahdettiin rapeiksi ja aseteltiin täyte päälle.
Pohjan rakenne on hauras, joten täyte on hyvä pitää tahnamaisena, jotta kaikki ei leviä syödessä. Itse en tätä alkuun hahmottanut. Esim. kanasuikaleet kannattaa vielä pilkkoa pieneksi tai mieluiten repiä, nyhtää. Salsakin jäi turhan rouheaksi, vaikka muutoin sellaisesta tykkäänkin.

VINKKI! Homma toimii aivan yhtä hyvin, jos korvaat broilerin possulla. Tai vaikka Nyhtökauralla tai Härkiksellä.

Kana-papu -tostadas
neljälle

4-10 tortilla-lättyä koosta riippuen (resepti)
1 l kasviöljyä, esim. rypsi, auringonkukka
n. 80 g cheddaria tai muuta helposti sulavaa juustoa, raasteena
jäävuorisalaattia
ranskankermaa
korianteria
paputahnaa (resepti alla)
limebroileria (resepti alla)
salsa crudoa (resepti alla)
guacamolea (resepti alla)

Kuumenna öljy kattilassa 180-190 asteeseen. Älä vaan päästä yli 200 asteen. Uppopaista tortillat kunnolla rapeiksi, n. 1 min.
Kuumenna uunin grillivastus. Lado uppopaistetut tortillat uunipellille, leivinpaperin päälle. Levitä paputahnaa jokaisen päälle kauttaaltaan. Ripottele pinnalle juustoa. Grillaa lättyjä n. 30 sek, kunnes juusto on sulanut ja alkaa muodostua ruskeita pisteitä (kts. kuva alla)
Lado tostadosten päälle guacamolea, salsa crudoa, limekanaa, jäävuorisalaattia, ranskankermaa ja viimeistele korianterilla. Tarjoile.

Limebroileri
500 g broileria, kypsennettynä ja hienonnettuna tai nyhdettynä
3/4 dl limemehua
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl korianteria, hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Sekoita ainekset yhteen. Maista ja mausta. Jätä maustumaan.

Paistettu paputahna
300 g kypsiä papuja, käytin valmista papusekoitusta
2 rkl oliiviöljyä
1/4 punasipulia, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 tl korianterinsiemeniä, jauhettuna
1 tl juustokuminaa/jeeraa/roomankuminaa
suolaa
mustapippuria

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle öljyä. Kuullota sipulia, korianterinsiemeniä ja juustokuminaa pari minuuttia. Lisää valkosipulisilppu ja kuullota minuutti. Lisää pavut ja sekoittele rauhassa muutama minuutti. Maista ja mausta.

Guacamole
4 kypsää avocadoa
3 limen mehut
1 puntti korianteria, hienonnettuna
puolikas punasipuli, hienonnettuna
1-2 chiliä riippuen tulisuudesta, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Halkaise ja kaavi avocadot kuoristaan. Survo haarukalla. Lisää loput ainekset ja survo, sekoita ja maista. Mausta mieleiseksi. Anna tekeytyä jääkaapissa tunnin ajan.

Salsa Cruda(raaka salsa)
2 terttutomaattia
1/4 sipulia, hienonnettuna
1/3 jalapeno-chilistä, hienonnettuna
2 rkl korianteria, hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Halkaise tomaatit ja ota sisus pois. Hienonna hedelmäliha hienoksi. Sekoita ainekset yhteen. Maista ja mausta. Anna tekeytyä tovi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!