Kalatacot habanero-salsalla

Maukas resepti hedelmäisen tulisiin ja raikkaan kepeisiin tacoihin.

Tacot toimivat läpi vuoden, mutta ne ovat ihan parasta kesäruokaa. Voit tehdä niistä kepeitä, raikkaita, tummia, tuhteja, tulisia, hedelmäisiä tai sotkea sekaan ihan mikä kombo jääkaapista sattuu tuntumaan sopivalta. Tortillalättyjen tekeminen itse on helppoa, hauskaa ja melko nopeaa (resepti), mutta nykyisin löytyy isommista kaupoista jo varsin hyvin laadukkaita maissi- sekä maissi-vehnätortilloja pohjustamaan hyvää pika-ateriaa.

Suhtaudun habaneroon nöyrillä mielin. Ensimmäiset kokemukset jättivät muistijäljen, jota en halua tässä jakaa. Sen jälkeen olen maistanut mitä upeimpia hedelmäisiä chilikokemuksia lajikkeen kautta. Rohkaisin mieleni ja lisäsin sitä kuha-tacojen höysteeksi tehtyyn salsaa. Oli napakymppi. Pieni chili riitti tekemään kokonaisuudesta maukkaan, mukavasti tulisen makukokemuksen.

Habaneron kanssa kannattaa olla varovainen. Leikatessani sitä ensimmäistä kertaa kotona siivuiksi, pyyhkäisin KOLME päivää myöhemmin silmiäni ja kuljin puoli tuntia tuskissani ympäri kämppää silmä ummessa voihkien. Kumihanskojen käyttö on siis suotavaa, mutta olen oppinut leikkaamaan habaneroa niin, etten koske sormilla sen leikattuun, kosteaan pintaan.

Mikäli pelästyit liikaa, pahoittelen, mutta kehotan silti kokeilemaan habaneron makua, vaikka varovasti sitä mukaan lisäten. Tässä salsassa puolet sitä ja puolet miedompaa chiliä voi olla hyvä lähtökohta, mutta korostan, ettei tästä salsasta tullut erityisen tulista näillä ohjeilla.

PS. Tsekkaa myös muut taco-reseptit!

Kalatacot habanero-salsalla
4-6 hlölle

800 g vaalealihaista kalaa, esim. kuha, siika, hauki, ahven

Marinadi:
4 rkl limen mehua
2 rkl oliiviöljyä
5 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 tl juustokuminaa/jeeraa, jauhettuna
3 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa

Salsa:
3 keskikokoista kypsää tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaatteja, hienonnettuna
1/2 punasipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1/2 limen mehu
1/2 dl korianteria hienonnettuna
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
0,5 tl juustokuminaa jauhettuna
1-3 tl habanero-chiliä hienonnettuna
suolaa maun mukaan

Höysteeksi:
avokadoviipaleita
jääsalaattia
korianteria

Tacoon:
pieniä tortillalättyjä

Sekoita marinadin ainekset hyvin keskenään. Hiero ne kalan pintaan, nosta jääkaappiin ja anna marinoitua 2 h.
Tee sillä välin salsa. Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua. Tarjoile huoneenlämpöisenä.
Paista tai grillaa kala kypsäksi.
Paahda, grillaa tai mikrota tortillaa hetki.
Laita kalaa tortillan väliin ja lisää päälle salsaa ja höysteitä. Puraise.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.