Kalan voi valmistaa yksinkertaisimmillaan vain maustetussa voissa paistamalla, ja sen seuraksi sopivat kasvikset ja raikas salaatti. Kala paistuu pannulla valmiiksi yllättävän nopeasti.
Keittiömestari Ari Ruohon mukaan paistamiseen sopivat niin kuha, ahven, kirjolohi, siika kuin muikut ja silakatkin. Kalan paistaminen lähtee liikkeelle hyvästä pannusta.
– Pannun pitää olla tarpeeksi kuuma. Kotioloissa se voi olla nihkeää, kun paikat vähän haisee ja rasvanhöyryä on kaikkialla, mutta siitä se lähtee.
– Kun kalaa alkaa paistaa voissa, niin sitä voita kannattaa jo maustaa. Maustamiseen sopivat tuoreet yrtit, sitruuna, lime ja valkosipuli.
Paistoajan kanssa saa olla tarkkana
Pro Kala ry:n mukaan kala jatkaa kypsymistä niin kauan, kun se on kuumaa. Siksi kala kannattaa mieluummin jättää hieman raa’aksi kuin kypsentää loppuun asti. Näin Ruohonkin mukaan kala tulisi aina valmistaa.
Paistoaika riippuu keittiömestarin mukaan toki paljon myös kalalajista ja sen koosta. Pannulla toinen puoli kannattaa paistaa ruskeaksi, ja jos kala on hyvin ohut, kannattaa toinen puoli paistaa vain nopeasti, hän kertoo.
– Kun kala alkaa hajoamaan pannulla, niin paistaminen meni jo yli. Jotta kala pysyy mehukkaana, on yksi mahdollisuus jättää kalaan myös nahka, se vähän suojelee sitä, Ruoho vinkkaa.
– Myös kokonaisina paistetut kalat, kuten muikut ja silakat, pysyvät oikeastaan aina aika kivan mehukkaina, varsinkin kun ne ovat niin rasvaisia kaloja.
