Kalan paistaminen: Keittiömestari paljastaa pahimmat sudenkuopat – jos tämä tapahtuu pannulla, niin väärin meni!

paistettu kala
Paistettu kala kannattaa maustaa esimerkiksi sitruunalla, tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla. Kuvituskuva. Shutterstock

Kalan voi valmistaa yksinkertaisimmillaan vain maustetussa voissa paistamalla, ja sen seuraksi sopivat kasvikset ja raikas salaatti. Kala paistuu pannulla valmiiksi yllättävän nopeasti.

Keittiömestari Ari Ruohon mukaan paistamiseen sopivat niin kuha, ahven, kirjolohi, siika kuin muikut ja silakatkin. Kalan paistaminen lähtee liikkeelle hyvästä pannusta.

– Pannun pitää olla tarpeeksi kuuma. Kotioloissa se voi olla nihkeää, kun paikat vähän haisee ja rasvanhöyryä on kaikkialla, mutta siitä se lähtee.

– Kun kalaa alkaa paistaa voissa, niin sitä voita kannattaa jo maustaa. Maustamiseen sopivat tuoreet yrtit, sitruuna, lime ja valkosipuli.

Paistoajan kanssa saa olla tarkkana

Pro Kala ry:n mukaan kala jatkaa kypsymistä niin kauan, kun se on kuumaa. Siksi kala kannattaa mieluummin jättää hieman raa’aksi kuin kypsentää loppuun asti. Näin Ruohonkin mukaan kala tulisi aina valmistaa.

Paistoaika riippuu keittiömestarin mukaan toki paljon myös kalalajista ja sen koosta. Pannulla toinen puoli kannattaa paistaa ruskeaksi, ja jos kala on hyvin ohut, kannattaa toinen puoli paistaa vain nopeasti, hän kertoo.

– Kun kala alkaa hajoamaan pannulla, niin paistaminen meni jo yli. Jotta kala pysyy mehukkaana, on yksi mahdollisuus jättää kalaan myös nahka, se vähän suojelee sitä, Ruoho vinkkaa.

– Myös kokonaisina paistetut kalat, kuten muikut ja silakat, pysyvät oikeastaan aina aika kivan mehukkaina, varsinkin kun ne ovat niin rasvaisia kaloja.

Paistaessa kala valmistuu Ruohon mukaan yllättävänkin nopeasti.

– Kaikki ohjeet, jotka löytyvät netistä, joissa pidetään kirjolohta uunissa 45 minuuttia, niissä on jo puoli tuntia liikaa. Kala maistuu paremmalta, ja sitä on kivempi syödä, kun kypsyys on oikea.

Kala kannattaa Pro Kala ry:n mukaan paistaa tasaisella lämmöllä, ja sitä kannattaa tarkkailla koko ajan, ettei kala pääse ylikypsäksi tai kuivumaan.

Paras kastike syntyy voista

Kalan paistamiseen rasvaksi sopii suolaton- tai normaalisuolainen voi. Voihin kannattaa jo alkumetreillä keittiömestarin mukaan sekoittaa esimerkiksi valkosipulia, sitruunan pala ja timjamia. Mausteita voi valita oman maun mukaan. Ruoho kertoo, että voita saa olla kunnolla, ja siitä syntyykin paras kastike kalalle!

– Kastikkeesta täytyy maistaa, että siinä on happoa, joka tulee vaikka siitä sitruunasta. Voissa paistettu kala on hyvin täyteläisen makuinen.

Kalan kanssa lautaselle sopii Ruohon mukaan vaikka perunamuusi, mutta myös vain kasvikset ja salaatti riittävät. Annos ei tarvitse enää mitään, mikä tekisi siitä raskaampaa, hän kertoo.

Samalla pannulla kalan kanssa voi paistaa myös kasvikset, kuten vaikkapa fenkolin.

Lähteenä myös Pro Kala ry

***

Katso myös toisen tutun kotiruoan paistoivinkit: näin paistat täydellisen makkaran!

0:35

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja