Kalaa ei kannatakaan paistaa – tässä syy!

Kalan paistaminen saattaa huonontaa sen terveysvaikutuksia. Shutterstock

Rasvaista kalaa suositellaan syötävän pari kertaa viikossa, jotta tarpeellisia rasvahappoja tulee saatua tarpeeksi. Mutta kalan paistaminen saattaa yllättäen heikentää terveysvaikutuksia.

Penn State Universityn tekemän selvityksen mukaan niiden ihmisten aivot, jotka söivät keitettyä tai uunissa valmistettua kalaa, olivat terveemmät kuin niillä, jotka paistoivat kalan tai eivät syöneet sitä lainkaan.

Yksi annos kalaa viikossa riittää

Selvityksestä kävi ilmi myös, että yksi annos keitettyä tai uunissa valmistettua kalaa riitti parantamaan aivojen terveyttä.

Selvityksen tekijät arvioivat aivojen terveyttä mittaamalla aivojen harmaan aineen tilavuutta. Mitä suurempi harmaan aineeen tilavuus on, sitä terveemmät aivot yleensä ovat.

Verrattuna heihin, jotka eivät syöneet kalaa lainkaan, keitetyn ja uunissa valmistetun kalan syöjillä harmaata ainetta oli 14 prosenttia enemmän aivojen kognitiivisista toiminnoista vastaavilla alueilla ja neljä prosenttia enemmän muistista vastaavilla alueilla.

Paistetusta kalasta ei saa kaikkia terveyshyötyjä

Yllättävää oli se, että paistettua kalaa syövillä aivojen harmaan aineen määrä oli samalla tasolla kuin niillä, jotka eivät syöneet kalaa lainkaan.

Yksi selitys tulokselle on se, että tavallisesti runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävät kalat, kuten lohi ja makrilli, on tapana valmistaa uunissa tai keitettynä. Vaalea kala, jota myydään paljon leivitettynä ja valmistetaan paistamalla, ei sisällä läheskään niin paljon omega-3-rasvahappoja kuin lohi.

Lisäksi omega-3 tarvitsee toimiakseen esimerkiksi C- ja E-vitamiineja. Tutkijan mukaan korkea valmistuslämpötila tuhoaa näitä vitamiineja ja muita ravinteita.

LUE MYÖS:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja