Kaikkien aikojen paras kaalilaatikko: Rouva Kasvis paljastaa valmistustavan, jolla saa lyömättömän lopputuloksen

Kaalilaatikko Rouva Kasvis Pirjo TOikkanen
Rouva Kasviksen kaalilaatikko. Pirjo Toikkanen

Kokeile Rouva Kasviksen kaalilaatikkoreseptiä, joka hurmaa kaalinystävien lisäksi myös kaalia aikaisemmin inhonneet herkuttelijat. 

Kaali on raaka-aine, joka jakaa mielipiteet: jotkut sitä rakastavat ja toisia puistattaa pelkkä kaalin tuoksukin. 

Pirjo Toikkanen julkaisi juuri Rouva Kasviksen parhaat -kirjan (Otava, 2017), joka kokoaa yhteen herkullisia reseptejä jokaiseen vuodenaikaan satokautta kunnioittaen. 

Rouva Kasviksen parhaat kansi

Rouva Kasviksena tunnetun ruokatoimittaja ja kotitalousopettaja Pirjo Toikkasen mukaan kaalinystäväksi voi kuitenkin aina opetella, vaikka siitä ei olisi aikaisemmin pitänytkään. Jos kaalilaatikko ei tähän mennessä ole lukeutunut suosikkiruokiin, kannattaa kokeilla uudenlaista reseptiä, jossa kaalinmaku on huomattavasti miedompi.

– Minulla on oikean pehmeä ja hyvä kaalilaatikkoresepti. Sen salaisuus on, että en ruskista kaaleja tummaksi, enkä hauduta pitkään. Keitän kaalia muun valmistelun ajan. 

Perinneohjeissa kaalia yleensä haudutetaan pitkään ja ruskistetaan kunnolla, jolloin kasviksen maku ja tuoksu vahvistuu. 

Rouva Kasviksen kaalilaatikon suosio perustuu paitsi lyhyeen haudutusaikaan myös laatikkoon lisättävään kermaan. 

– Kun olen yhdistänyt ainekset, niin laitan laatikkoon ruokakermaa. Senkin voi valita, laittaako ruokakerman sijaan vaikka kaurakermaa. Kerma pehmentää ruokalajia entisestään ja lapsetkin tykkäävät.

Kaalilaatikko Rouva Kasviksen tapaan

1 kg valkokaalia
5 dl vettä ja 1 tl suolaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 ½ dl riisi-ohraseosta (raakana)
1 rkl rypsiöljyä
400 g jauhelihaa (karitsaa, riistaa, siipikarjaa tai sika-nautaa)
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 rkl hienonnettua timjamia tai rosmariinia tai 3 rkl persiljaa
1 rkl siirappia
2 dl ruokakermaa
Lisäksi
½ dl liha- tai kasvislientä
1 rkl siirappia

Paloittele kaali lohkoiksi ja edelleen suikaleiksi. Lisää kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Anna kypsyä hiljalleen muun valmistelun ajan.

Rouva Kasviksen vinkit:

·  Vaihda jauheliha kasviproteiiniin, esim. härkäpapuvalmisteeseen tai nyhtökauraan. Kuumenna ne ennen seokseen lisäämistä pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta hyvin.

· Käytä valintasi mukaan eläin- tai kasviperäistä kermaa.

Keitä riisi-ohraseos pakkauksen ohjeen mukaan (20 min) ja valuta.

Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota kuumassa pannussa tilkassa öljyä. Lisää jauheliha ja paista sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreyrtillä.

Sekoita kaaliin, jossa on jäljellä vähän keitinlientäkin, jauheliha, kypsä, valutettu riisi-ohra sekä siirappi ja kerma. Tarkista maku.

Kaada seos voideltuun, melko laakeaan uunivuokaan, jotta saat paljon herkullista paistopintaa. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Valele paiston aikana lihaliemi-siirappiseoksella, joka antaa pintaan makua ja väriä.

Resepti: Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkanen


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.