Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kaikkien aikojen paras kaalilaatikko: Rouva Kasvis paljastaa valmistustavan, jolla saa lyömättömän lopputuloksen

Rouva Kasviksen kaalilaatikko.
Rouva Kasviksen kaalilaatikko.Pirjo Toikkanen
Julkaistu 18.09.2017 17:32

MTV LIFESTYLE

Kokeile Rouva Kasviksen kaalilaatikkoreseptiä, joka hurmaa kaalinystävien lisäksi myös kaalia aikaisemmin inhonneet herkuttelijat. 

Kaali on raaka-aine, joka jakaa mielipiteet: jotkut sitä rakastavat ja toisia puistattaa pelkkä kaalin tuoksukin. 

Pirjo Toikkanen julkaisi juuri Rouva Kasviksen parhaat -kirjan (Otava, 2017), joka kokoaa yhteen herkullisia reseptejä jokaiseen vuodenaikaan satokautta kunnioittaen. 

Rouva Kasviksen parhaat kansi

Rouva Kasviksena tunnetun ruokatoimittaja ja kotitalousopettaja Pirjo Toikkasen mukaan kaalinystäväksi voi kuitenkin aina opetella, vaikka siitä ei olisi aikaisemmin pitänytkään. Jos kaalilaatikko ei tähän mennessä ole lukeutunut suosikkiruokiin, kannattaa kokeilla uudenlaista reseptiä, jossa kaalinmaku on huomattavasti miedompi.

– Minulla on oikean pehmeä ja hyvä kaalilaatikkoresepti. Sen salaisuus on, että en ruskista kaaleja tummaksi, enkä hauduta pitkään. Keitän kaalia muun valmistelun ajan. 

Perinneohjeissa kaalia yleensä haudutetaan pitkään ja ruskistetaan kunnolla, jolloin kasviksen maku ja tuoksu vahvistuu. 

Rouva Kasviksen kaalilaatikon suosio perustuu paitsi lyhyeen haudutusaikaan myös laatikkoon lisättävään kermaan. 

– Kun olen yhdistänyt ainekset, niin laitan laatikkoon ruokakermaa. Senkin voi valita, laittaako ruokakerman sijaan vaikka kaurakermaa. Kerma pehmentää ruokalajia entisestään ja lapsetkin tykkäävät.

Kaalilaatikko Rouva Kasviksen tapaan

1 kg valkokaalia
5 dl vettä ja 1 tl suolaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 ½ dl riisi-ohraseosta (raakana)
1 rkl rypsiöljyä
400 g jauhelihaa (karitsaa, riistaa, siipikarjaa tai sika-nautaa)
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 rkl hienonnettua timjamia tai rosmariinia tai 3 rkl persiljaa
1 rkl siirappia
2 dl ruokakermaa
Lisäksi
½ dl liha- tai kasvislientä
1 rkl siirappia

Paloittele kaali lohkoiksi ja edelleen suikaleiksi. Lisää kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Anna kypsyä hiljalleen muun valmistelun ajan.

Rouva Kasviksen vinkit:

·  Vaihda jauheliha kasviproteiiniin, esim. härkäpapuvalmisteeseen tai nyhtökauraan. Kuumenna ne ennen seokseen lisäämistä pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta hyvin.

· Käytä valintasi mukaan eläin- tai kasviperäistä kermaa.

Keitä riisi-ohraseos pakkauksen ohjeen mukaan (20 min) ja valuta.

Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota kuumassa pannussa tilkassa öljyä. Lisää jauheliha ja paista sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreyrtillä.

Sekoita kaaliin, jossa on jäljellä vähän keitinlientäkin, jauheliha, kypsä, valutettu riisi-ohra sekä siirappi ja kerma. Tarkista maku.

Kaada seos voideltuun, melko laakeaan uunivuokaan, jotta saat paljon herkullista paistopintaa. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Valele paiston aikana lihaliemi-siirappiseoksella, joka antaa pintaan makua ja väriä.

Resepti: Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkanen

Lisää aiheesta:

Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastutOle tarkkana ruokakaupan lihaosastolla – Kari Aihinen paljastaa, mistä tunnistaa herkullisimmat tuotteet: "Saa parhaimmat maut irti"Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"Linssi-kaalilaatikko - pakkaspäivän lämmittäjäUusi tapa tehdä makaronilaatikko: Munamaidolle yllättävä ja herkullinen korvikePaluu menneisyyteen: Teetkö sinäkin vielä tätä legendaarista ruokaa? Superhalpa ja helppo arkiherkku
KaalilaatikkoKasvisruokavalioMakuja