"Kaikki mahdollisuudet päästä ruokapöydän suosikiksi" – kohta voit ostaa suomalaisia lähikatkarapuja

Katkarapu
Shutterstock

Suomalaisten lautasille saatetaan kohta saada lähikatkarapua.

Uudessakaupungissa sijaitsevaan entiseen kalanjalostushalliin on pystytetty katkarapukokeilua varten pilottilaitos. Ravunpoikaset tulevat Teksasista Yhdysvalloista muutaman millimetrin mittaisina. Alkukasvatuksessa käytetään elävää äyriäisravintoa ja sen jälkeen vaihdetaan kuivarehuun. Jättikatkaravut kasvavat lopulliseen kokoonsa Raisioaquan uudella, kotimaisella ja erityisesti katkaravuille kehitetyllä rehulla.

Katkaravun kasvatus Suomessa käynnistyy pilottilaitoksen mittakaavassa. Kokeilulajikkeena on valkojalkakatkarapu, joka elää maailmalla lämpimissä vesissä. Suomessa sitä ei esiinny luonnossa, koska se ei selviä makeassa eikä alle 15-asteisessa vedessä. Kirjallisuuden mukaan se kuitenkin selviää murtovedessä. Pilottilaitoksella katkarapu kasvaa lämpimässä, 29-asteisessa vedessä.

Ravunpoikaset ovat tullessaan 10 vuorokauden ikäisiä ja noin 4–5 millimetriä pituisia. Jo tuossa vaiheessa ne ovat vaihtaneet kuorta muutaman kerran.

Tuoretta ja kotimaista katkarapua lautaselle kolmessa kuukaudessa

Yhden katkarapuerän kasvatus kestää noin 12 viikkoa. Kolmen kuukauden aikana katkarapu kasvaa alle 0,1 grammasta 20 gramman loppupainoon. Nyrkkisääntö on, että 13 senttimetrin katkarapu painaa noin 14 grammaa.

Sekä Raisioaqua että Suomen Katkarapu uskovat katkarapujen tuovan Suomeen uutta liiketoimintaa. Markkinaselvitysten mukaan kotimaiselle katkaravulle on kysyntää. Alkuvaiheessa kohdeasiakkaina ovat ravintolat ja laatuun panostavat kalaliikkeet. Katkaravut toimitetaan kokonaisina, tuoreina ja keitettyinä tai keitettyinä pyrstöinä.

– Raisioaquan tavoitteena on edesauttaa suomalaisia yrityksiä kasvattamaan kalaa lähempänä, terveellisemmin ja ympäristöä kunnioittaen. Samoilla periaatteilla olemme lähteneet kehittämään myös katkaravuille tarkoitettuja rehuja. Uskomme, että lähikatkaravulla on kaikki mahdollisuudet päästä suomalaisen ruokapöydän suosikiksi, Raisioaquan kehityspäällikkö Olle Lerche päättää.

Lähde: Raisioaqua

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.