Suomessa kahvialalla on vauhti päällä. Pienpaahtimoita on nyt kolmisenkymmentä. Niiden määrä on kasvanut noin 50 prosenttia viimeisen kahden vuoden aikana. Pienpaahtimoyrittäjä uskoo, että jokainen yritys pystyy muokkaamaan alaa eettisemmäksi.
– Se lähti opiskelujen aikojen huonosta suodatinkahvista, aloittaa Svante Hampf, Kaffa Roasteryn toimitusjohtaja.
Svantella ja hänen ystävällään oli idea kahvilasta, mutta hyvä kahvi puuttui.
– Emme löytäneet Suomesta riittävän hyvää kahvia, joten meidän piti alkaa paahtamaan itse.
Hampf kutsuu alkuintoa termillä "learning by burning".
– Alussa jopa puolet meni hukkaan, mutta se oli meidän tapamme oppia. Polun tärkein oppi on ollut se, että aina pitää olla nöyrä.
3:49
Pohjoismaiden suurin
Helsingin Punavuoressa iloitaan siitä, että pienpaahtimoita syntyy.
– Suomessa juodaan eniten kahvia maailmassa, mutta se on aika kuraa. Se on hyvä syy alkaa tekemään asialle jotain. Me kaikki paahtimot yhdessä voimme muuttaa Suomen kahvikulttuuria, Hampf haastaa.
– Kahden vuoden aikana uusia pienpaahtimoita on tullut noin 50 prosenttia lisää, kertoo kahvifestivaalia järjestävä Maija Kestilä.
2:02
Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetään viikonloppuna Pohjoismaiden suurin kahvitapahtuma Helsinki Coffee Festival. Luvassa on muun muassa Vuoden Barista SM-kilpailut.
2:09
Hampf: Kahvitiloille tulee maksaa enemmän
Kahvi on alana Hampfin mukaan yksi epäeettisimmistä. Kaffan ratkaisu ongelmaan on maksaa kahvitiloille markkinahintaa enemmän.
– Kun yhteisöt saavat enemmän rahaa kahvista, ne rakentavat kouluja. Ehdottomasti maksamalla enemmän, lapsille pystytään varmistamaan koulutus.
6:11