Kahvinjuonnilla voi olla ikävä vaikutus terveyteen pitkällä aikavälillä – jo kaksi kuppia päivässä on liikaa

Katoaako kahvi kartalta? 7:51 Katoaako kahvi kartalta?

Kupillinen kahvia voi olla monille pelastus huonosti nukutun yön jälkeen. Tuoreessa tutkimuksessa sen juominen on tosin yhdistetty heikentyneeseen unensaantiin, uutisoi Daily Mail.

Katoaako kahvi maailmasta? Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

Suomalaiset ovat kovaa kahvinjuojakansaa eikä monilla päivä lähde käyntiin ilman kupillista. Kahvi virkistää hetkellisesti, mutta pidemmällä tähtäimellä vaikutus voi olla negatiivinen.

Näin väittää ainakin tuore eteläkorealaistutkimus, jonka mukaan pitkäaikainen kahvinjuominen voi kutistaa sitä aivojen osaa, joka hallitsee unirytmiä.

Käpylisäke on se aivojen osa, joka tuottaa melatoniinia ja myös ihmisen vuorokausirytmiä.

Seoulin yliopiston tutkimuksen mukaan niillä henkilöillä, jotka joivat kaksi kuppia kahvia päivässä 30 vuoden tai pidemmän ajan, oli pienempi käpylisäke kuin niillä, jotka joivat harvoin kahvia.

Tutkijat uskovat, että tulokset selittävät muun muassa sitä, miksi vanhemmilla ihmisillä on vaikeuksia nukahtaa.

Ei vain lyhytaikaisia, vaan myös pitkäaikaisia vaikutuksia

Kahvin sisältämän kofeiinin tiedetään vaikuttavan negatiivisesti unensaantiin lyhyellä aikatähtäimellä. Eteläkorealaistutkimus on ensimmäinen, jonka väittää vaikutusten voivan olla pidempiaikaisia.

Tutkimuksessa seurattiin 162 tervettä seniorimiestä ja -naista. Osallistujilta kyseltiin heidän kahvinjuonnistaan sekä yöunistaan, ja heille suoritettiin aivojen magneettikuvauksia.

Tuloksista kävi ilmi, että niillä vanhuksilla, jotka joivat paljon kahvia, oli 20 prosenttia pienempi käpylisäke sekä enemmän ongelmia nukkumisessa.

Tuloksiin suhtauduttava varauksella

Sleep-julkaisussa ilmestynyttä tutkimusta on kritisoitu muun muassa siitä, ettei siinä oteta huomioon, että samankokoisessa kahvikupillisessakin voi olla eri määrä kofeiinia tai mitä muita kofeiinia sisältäviä tuotteita osallistujat ovat nauttineet.

Ulkopuolisen unitutkija Neil Stanleyn mukaan tutkimus ei todista, että kofeiini vaikuttaa ikäihmisten unenlaatuun. Eteläkorealaistutkijat ovat kuitenkin huolissaan kofeiinin jatkuvasti kasvavasta kulutuksesta, erityisesti nuorten keskuudessa.

Kahvin terveysvaikutukset ovat puhuttaneet jo pitkään. Eräissä tutkimuksissa kahvinjuoni on yhditetty muun muassa alhaisempaan sydänsairauksien riskiin ja parempaan munuaisten toimintakykyyn.

Lähde: Daily Mail

***

Näin teet hyvää kahvia 2:24

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!