Ethän pilaa kahviasi näin? Maku muuttuu happamaksi

kahvi, mikro
Kahvi on parhaimmillaan tuoreena, mikrossa lämmittäminen ei siis kannata.

Vaikka olisitkin unohtanut kahvikuppisi jäähtymään, ei kylmää kahvia kannata lämmittää mikrossa – vaikka kuinka tekisi mieli. Lue, miksi!

Jos kahvisi on unohtunut kuppiin ja jäähtynyt, se menettää tuoreutensa. Aivan kuten kahvi, joka on seissyt pannussa tai termospullossa koko päivän, ei mikrossa lämmitettykään kahvi maistu yhtä tuoreelta kuin vastakeitetty kupillinen.

Tuoreessa kahvissa tuoksu kohdallaan

Myös tieteen näkökulma kannattaa ottaa huomioon. Bean Thinking -sivuston Karen Yates huomauttaa, että useissa tutkimuksissa on huomattu, että kahviin liitetyn miellyttävän tuoksun voimakkuus vähenee vahvasti kahvin keittämisen jälkeen. Sen vuoksi kahvin tuoksu on parhaimmillaan heti tuoreeltaan ja se vähenee juodessasi sitä.

Hapokkuus lisääntyy

Pitkään kupissa lojunut kahvi maistuu ennen pitkää myös happamammalta, kun hapokkuus lisääntyy. Yates kuitenkin huomauttaa, että se kuinka nopeasti hapokkuus lisääntyy, riippuu siitä, missä kahvia säilytetään keittämisen jälkeen.

Nautinto vai pakkopiristys?

Erään mielenkiintoisen tutkimuksen mukaan vaikutusta on myös sillä, juotko kahvia siksi, että nautit siitä vai siksi, että tarvitset kofeiinia. Tutkimustulosten perusteella kahvin juomisesta nauttivat arvostivat koko prosessia keittämisestä alkaen – eivät vain sen juomista. Ne ihmiset, jotka juovat sumppinsa vain kofeiinin vuoksi, kokevat puolestaan vain itse juomisen tärkeäksi. 

Toisin sanoen, jos juot kahvia nauttien koko prosessista tuoksuineen päivineen, aistikokemukset ovat sinulle tärkeitä. Tällöin kannattaa ehdottomasti keittää tuore pannullinen, jos kahvi on ehtinyt jo jäähtyä. Jos kulautat sumppia kurkkuusi vain pysyäksesi hereillä, voit hyvin tyytyä mikrossa lämmitettyynkin kahviin. Saat kofeiinisi ilman turhaa vaivaa.

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja