Kahvi maidolla vai ilman? Tämä on pirteyden kannalta parempi valinta

1:10 Näin syntyy maailmalla trendaava punajuurilatte

Moni meistä lorauttaa kahvin sekaan maitoa, mutta aivan kaikissa tilanteissa se ei kannattaisi. Lue, milloin kahvi kannattaa mieluummin nauttia mustana, milloin taas pieni loraus maitoa on paikallaan. 

Videolla barista näyttää, kuinka syntyy trendikäs punajuurikahvi. 

Kahvi sisältää terveydelle tärkeitä antioksidantteja, jotka tutkitusti auttavat pienentämään niin syöpä- kuin sydänkohtauksen riskiä. Aiemmissa tutkimuksissa kahviin lisättävän maidon on todettu vähentävän kahvin antioksidantti- ja polyfenolipitoisuutta, mutta Nestlen tuore tutkimus on asiasta eri.

Tulosten mukaan kahvista saa yhtä paljon tärkeitä yhdisteitä riippumatta siitä, juoko kahvin mustana vai maidolla.

Antiosidantit ja polyfenolit eivät ole kuitenkaan ainoita asioita, joihin lisätty maito vaikuttaa. Seuraavat kohdat kannattaa ottaa huomioon, jos tapanasi on lisätä kahviisi reilu loraus maitoa.

Älä lisää maitoa, jos haluat laihtua

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa ja haluat saavuttaa tuloksia nopeasti, kahvimaito on asia, josta on syytä luopua. Kahvi itsessään on lähes kaloritonta; se sisältää kupillista kohden alle viisi kilokaloria.

Kun kahviin lisätään maitoa ja sokeria, kalorimäärä voi helposti pompsahtaa pilviin puhumattakaan maitokahvien, kuten laten sisältämistä energiamääristä. 

Älä lisää maitoa aamukahviin

Kahvi tunnetusti piristää ja kirkastaa ajattelua, mikä voi aiheuttaa harmia etenkin ilta-aikaan. Jos haluat nauttia illalla kupillisen kahvia ilman, että yöunesi häiriintyvät, kannattaa kahviin lorauttaa maitoa.

Maidon tai kerman lisääminen kahviin rajoittaa tutkitusti kahvin piristävää vaikutusta. Samaisesta syystä aamukahvi saattaa olla parempi nauttia mustana. 

Maidon vaikutukset kahvin piristävyyteen ovat kuitenkin sen verran vähäiset, että kofeiiniherkkien kannattaa jättää iltakahvi kokonaan juomatta. 

Lisää maitoa, jos kärsit happo-ongelmista

Happovaivoista kärsiviä neuvotaan usein välttelemään kahvia, etenkin mustaa kahvia, juoman korkean pH-arvon vuoksi. Musta kahvi lisää myös virtsan pH-pitoisuutta, mikä puolestaan lisää infektioriskiä.

Näistä syistä joidenkin ihmisten kannattaa mieluummin nauttia kahvi maidolla ja varmistaa, että kahvin kanssa tulee nautittua myös riittävästi vettä. 

Maito tekee kahvista turvallisemman

Yksi kahvinjuontiin liittyvä huoli koskee ruokatorven syöpää. Yleisesti on tiedossa, että hyvin kuumien juomien juominen lisää palovammojen riskiä herkissä ruokatorven kudoksissa. Nämä vammat puolestaan lisäävät syöpäriksiä.

Kahviin lisätty maito laskee juoman lämpötilaa huomattavasti ja tekee siitä kurkkuasi ajatellen turvallisemman juoman.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja