Julia Tuvessonin Vuokaruoka-kirjassa (Atena 2019) valmistetaan uunissa rentoa ja herkullista kasvisruokaa. Yksi Julian omista suosikeista valmistuu varhaisperunoista.
Julia Tuvesson on valokuvaaja ja etnologi, jonka Instagram-tili helpoista ja rennoista uunissa valmistetuista kasviruoista nousi parissa vuodessa Ruotsin suosituimpien joukkoon. Kirjaa on ruotsissa myyty jo 16 000 kappaletta.
Ajatus vuokaruoasta syntyi, kun Julia muutti tiskikoneettomaan asuntoon kahden pienen lapsen kanssa. Hänen piti saada aikaiseksi herkullista ja monipuolista ruokaa nopeasti. Vuokaruoan idea on simppeli: samalla kun ruoan pohja – esimerkiksi juurekset tai vihannekset – kypsyy uunissa, kokki voi keskittyä tekemään aterialla maistuvaa kastiketta ja kivoja päällisiä. Näin syntyy kokonainen kasvisruoka-ateria.
Varhaisperuna-nachot koukuttavat
Julia vinkkaa kirjassaan muun muassa ihanan reseptin varhaisperunoisa. Gratinoidut varhaisperuna-nachot nautitaan tillin, ranskankerman, sipulin ja merileväkaviaarin kera. Kalanystävät voivat vaihtaa merileväversion mätiin.
– Tämä on kotoistettu versio nachoista! Ruoka tehdään uusista perunoista tortillasipsien sijaan ja kuorrutetaan merileväkaviaarilla, tillillä ja ranskankermalla pico da gallon ja salsan sijaan. Niin, joku voisi väittää, että tämä ruoka on oikeastaan perinteisten nachojen vastakohta – mutta sormin syömisen idea on sama. Ja tämä on superhyvää!
Julia vinkkaa tarjoamaan varhaisperuna-nachoja juhannusjuhlien iltapalalla tai vaikka lisukkeena rapujuhlissa. Merileväkaviaarin sijaan nachoissa voi käyttää myös mätiä.
Pohja:
