Julian nerokas resepti varhaisperunoista kääntää nachot päälaelleen: "Tämä on superhyvää!"

peruna perunat uunissa
Valmista kotoisat nachot perunoista! Shutterstock

Julia Tuvessonin Vuokaruoka-kirjassa (Atena 2019) valmistetaan uunissa rentoa ja herkullista kasvisruokaa. Yksi Julian omista suosikeista valmistuu varhaisperunoista.

Julia Tuvesson on valokuvaaja ja etnologi, jonka Instagram-tili helpoista ja rennoista uunissa valmistetuista kasviruoista nousi parissa vuodessa Ruotsin suosituimpien joukkoon. Kirjaa on ruotsissa myyty jo 16 000 kappaletta.

Ajatus vuokaruoasta syntyi, kun Julia muutti tiskikoneettomaan asuntoon kahden pienen lapsen kanssa. Hänen piti saada aikaiseksi herkullista ja monipuolista ruokaa nopeasti. Vuokaruoan idea on simppeli: samalla kun ruoan pohja – esimerkiksi juurekset tai vihannekset – kypsyy uunissa, kokki voi keskittyä tekemään aterialla maistuvaa kastiketta ja kivoja päällisiä. Näin syntyy kokonainen kasvisruoka-ateria.

Varhaisperuna-nachot koukuttavat

Julia vinkkaa kirjassaan muun muassa ihanan reseptin varhaisperunoisa. Gratinoidut varhaisperuna-nachot nautitaan tillin, ranskankerman, sipulin ja merileväkaviaarin kera. Kalanystävät voivat vaihtaa merileväversion mätiin.

–  Tämä on kotoistettu versio nachoista! Ruoka tehdään uusista perunoista tortillasipsien sijaan ja kuorrutetaan merileväkaviaarilla, tillillä ja ranskankermalla pico da gallon ja salsan sijaan. Niin, joku voisi väittää, että tämä ruoka on oikeastaan perinteisten nachojen vastakohta – mutta sormin syömisen idea on sama. Ja tämä on superhyvää!

Julia vinkkaa tarjoamaan varhaisperuna-nachoja juhannusjuhlien iltapalalla tai vaikka lisukkeena rapujuhlissa. Merileväkaviaarin sijaan nachoissa voi käyttää myös mätiä. 

Pohja:

700-800 g uusia perunoita
oliiviöljyä
1 dl kypsytettyä kermajuutoa tai muuta maukasta juustoa raastettuna
suolaa ja mustapippuria

Päälliset:

1 dl ranskankermaa
60 g mustaa tai punaista merileväkaviaaria (tai mätiä)
½ dl ruohosipulia silputtuna
½ dl tilliä silputtuna
5 retiisiä ohuina viipaleina
1 pieni punasipuli silputtuna
sitruunalohkoja
mustapippuria

Pohja: Pese perunat ja paloittele ne puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lado perunat leivinpaperin päälle uunipannulle tasaisesti. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla ja paahda uunin ylätasolla 15 minuuttia. Ota vuoka ulos ja kääntele perunoita. Raasta juusto päälle ja laita vuoka uuniin, nyt grillivastuksen alle. Anna juuston sulaa ja saada väriä (noin 5 min).

Päälliset: Ota vuoka ulos ja kuorruta ranskankermalla, leväkaviaarilla, ruohosipulilla, tillillä, retiiseillä, punasipulilla, sitruunalohkoilla ja pippurilla. Tarjoile heti.

Lähde: Julia Tuvesson, Vuokaruoka (Atena 2019)

Katso videolta, miltä vaikuttaa kotimaisten varhaisperunoiden tilanne:

Kotimaisia perunoita ja mansikoita kesäpöytään 7:19

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat