Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Julian nerokas resepti varhaisperunoista kääntää nachot päälaelleen: "Tämä on superhyvää!"

Valmista kotoisat nachot perunoista!
Valmista kotoisat nachot perunoista!Shutterstock
Julkaistu 16.06.2019 18:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Julia Tuvessonin Vuokaruoka-kirjassa (Atena 2019) valmistetaan uunissa rentoa ja herkullista kasvisruokaa. Yksi Julian omista suosikeista valmistuu varhaisperunoista.

Julia Tuvesson on valokuvaaja ja etnologi, jonka Instagram-tili helpoista ja rennoista uunissa valmistetuista kasviruoista nousi parissa vuodessa Ruotsin suosituimpien joukkoon. Kirjaa on ruotsissa myyty jo 16 000 kappaletta.

Ajatus vuokaruoasta syntyi, kun Julia muutti tiskikoneettomaan asuntoon kahden pienen lapsen kanssa. Hänen piti saada aikaiseksi herkullista ja monipuolista ruokaa nopeasti. Vuokaruoan idea on simppeli: samalla kun ruoan pohja – esimerkiksi juurekset tai vihannekset – kypsyy uunissa, kokki voi keskittyä tekemään aterialla maistuvaa kastiketta ja kivoja päällisiä. Näin syntyy kokonainen kasvisruoka-ateria.

Varhaisperuna-nachot koukuttavat

Julia vinkkaa kirjassaan muun muassa ihanan reseptin varhaisperunoisa. Gratinoidut varhaisperuna-nachot nautitaan tillin, ranskankerman, sipulin ja merileväkaviaarin kera. Kalanystävät voivat vaihtaa merileväversion mätiin.

–  Tämä on kotoistettu versio nachoista! Ruoka tehdään uusista perunoista tortillasipsien sijaan ja kuorrutetaan merileväkaviaarilla, tillillä ja ranskankermalla pico da gallon ja salsan sijaan. Niin, joku voisi väittää, että tämä ruoka on oikeastaan perinteisten nachojen vastakohta – mutta sormin syömisen idea on sama. Ja tämä on superhyvää!

Julia vinkkaa tarjoamaan varhaisperuna-nachoja juhannusjuhlien iltapalalla tai vaikka lisukkeena rapujuhlissa. Merileväkaviaarin sijaan nachoissa voi käyttää myös mätiä. 

Pohja:

700-800 g uusia perunoita
oliiviöljyä
1 dl kypsytettyä kermajuutoa tai muuta maukasta juustoa raastettuna
suolaa ja mustapippuria

Päälliset:

1 dl ranskankermaa
60 g mustaa tai punaista merileväkaviaaria (tai mätiä)
½ dl ruohosipulia silputtuna
½ dl tilliä silputtuna
5 retiisiä ohuina viipaleina
1 pieni punasipuli silputtuna
sitruunalohkoja
mustapippuria

Pohja: Pese perunat ja paloittele ne puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lado perunat leivinpaperin päälle uunipannulle tasaisesti. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla ja paahda uunin ylätasolla 15 minuuttia. Ota vuoka ulos ja kääntele perunoita. Raasta juusto päälle ja laita vuoka uuniin, nyt grillivastuksen alle. Anna juuston sulaa ja saada väriä (noin 5 min).

Päälliset: Ota vuoka ulos ja kuorruta ranskankermalla, leväkaviaarilla, ruohosipulilla, tillillä, retiiseillä, punasipulilla, sitruunalohkoilla ja pippurilla. Tarjoile heti.

Lähde: Julia Tuvesson, Vuokaruoka (Atena 2019)

Katso videolta, miltä vaikuttaa kotimaisten varhaisperunoiden tilanne:

7:19Kotimaisia perunoita ja mansikoita kesäpöytään

Lisää aiheesta:

Todella nokkela piirakka! Pohjassa ei lainkaan rasvaa tai jauhojaNyt on nerokas aamupala kananmunista! Jos pidät uunifetapastasta, ota tämä heti kokeiluunTestasimme Julian nerokkaan varhaisperunareseptin – paljastui napakympiksi: "Tämä on superhyvää"Varhaisperuna-nachopelti – Julian helppo herkkureseptiTärkeä raaka-aine, jonka nimeen kahden pienen lapsen äiti Julia vannoo: "Pitäisi olla aina pakastimessa"Uusi tapa tehdä makaronilaatikko: Munamaidolle yllättävä ja herkullinen korvike
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • 06:48
    Lääkkeet

    Suojaa suolisto kansanterveysuhalta – nämä ruoat auttavat

  • Eilen18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • Eilen06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"