Juhli 100-vuotiasta Suomea näyttävällä juhla-aterialla! Poimi ideoita itsenäisyyspäivän menuun

Mainos
kesko suomi 100 pk
Kesko

Itsenäisyyspäivän menu syntyy tänä vuonna 100-vuotisjuhlapäivän kunniaksi suomalaisia klassikkoherkkuja kunnioittaen. Kokoa oma menusi K-Ruoan suosituimmista itsenäisyyspäivän resepteistä tai valmista juhla-ateria Suomi 100 -menuista.

Itsenäisyyspäivä lähestyy vauhdilla. Nyt on hyvä hetki valmistautua 100-vuotisjuhliin suunnittelemalla päivän juhla-ateria valmiiksi.

K-Ruoka suunnitteli neljä erilaista menua juhlavuoden kunniaksi. Ruokatoimittaja Sanna Huovilainen kertoo, että menuista löytyy jokaiselle jotakin.

– Suomi 100 -henkeä löytyy näistä kaikista menuista, sillä niissä on yhdistetty suomalaisia raaka-aineita uusiin makuihin. Toiset haluavat suosia perinteisiä makuja, mutta menuista löytyy myös uutta niille, jotka haluavat kokeilla jotain aivan erilaista.

– Menuja voi myös hyvin yhdistellä ja sekoitella keskenään, ja valita siten juuri mieleisiään ruokia juhlapöytään.

Perinteiset maut kohtaavat uudenlaisen twistin

Suomalaiset valmistavat perinteisesti itsenäisyyspäivän aterialle klassikkoreseptejä, kuten paahtopaistia, uunilohta tai karjalanpaistia. Jälkiruoissa maistuvat kotimaiset marjat eri muodoissaan.

Kun itsenäisyyspäivän menua lähtee suunnittelemaan, kannattaa ensimmäisenä päättää, mitä haluaisi tarjota pääruokana. Seuraavaksi suunnitellaan alku- ja jälkiruoka sopimaan yhteen pääruoan kanssa.

 – Ihan ensiksi kannattaa miettiä, miten itsenäisyyspäivää halutaan juhlistaa. Haluatko valmistaa kokonaisen menun, jossa on alku-, pää- ja jälkiruoka vai cocktail-tyylisiä herkkuja naposteltavaksi television ääressä, Huovilainen vinkkaa.

– Itse valitsisin näistä tuon kalamenun, sillä pidän kaikenlaisista kalaruoista. Menu on myös melko nopea valmistaa, kun leipoo saaristolaisleivän etukäteen valmiiksi tai ostaa leivän kaupasta valmiina.

Mikä menuista kutkuttaa makuhermojasi eniten? Valitse suosikkimakumaailma seuraavista herkullisista, mutta helpoista juhlamenuista.

Menu 1: Klassisia raaka-aineita juhlavassa asussa

Klassisista herkkuruoista koostuva helppo Suomi 100 -juhlamenu alkaa maistuvalla avokado-kylmäsavulohitartarilla. Pääruokana nautiskellaan poron paahtopaistia inkiväärillä ja fenkolilla maustettuna. Lisäkkeeksi sopii paahdettu vihersalaatti.

Suomi100_juhlamenu620x620

Menun kruunaavat juhlavat lakkavanukkaat, jotka voi valmistaa jääkaappiin jo edellisenä päivänä koristelua vailla valmiiksi. Alkoholiton mustikkamocktail on raikas valinta mustikoiden ystäville – toisin sanoen tämä drinkki maistuu takuulla jokaiselle!

Menu 2: Tuttuja herkkuja kansainvälisellä twistillä

Suomi100_kvmenu620x620

Kansainvälisen Suomi 100 -menun pääosassa ovat suomalaiset raaka-aineet kansainvälisellä twistillä. Alkuruokana tarjoillaan pehmeä punajuuri-kookoskeitto ja pääruokana paahtopaisti lämpimällä aasialaisittain maustetulla sienisalaatilla.

Jälkiruoaksi leivotaan juhlava ja kaunis valkosuklaalla kuorrutettu Suomi 100 -kakku, jonka täytteessä maistuu mustikka.

Menu 3: Tuhansien järvien maa – täydellinen menu kalan ystäville

Mikä olisikaan osuvampi raaka-aine Suomi 100 -juhlamenuun kuin suomalaiset kalat? Savukalamousse ja saaristolaisleipä ovat täydellinen avaus kalamenulle.

Suomi100_kalamenu620x620

Pääruoaksi tarjotaan kokonaisena uunissa paahdettua kuhaa perunasoseen kanssa. Menun kruunaa joulunalusaikaan sopiva itse tehty luumu-kanelijäätelö.

Menu 4: Vegaaninen juhlamenu vie kielen mennessään

Suomi100_vegaanimenu620x620

Juhla-ateria on helppo koostaa myös kasvissyöjille ja vegaaneille sopivaksi. Vegaaninen Suomi 100 -menu ateria maistuu toki sekasyöjillekin.

Lämmin laakerinlehti-siideriglögi on lempeä vaihtoehto talviseksi juomaksi. Alkukeittona toimii lanttusosekeitto, jossa maistuvat vienosti kardemumma ja kaneli.

Pääruoaksi sopii täydellisesti kotimaisista härkäpavuista tehty härkiskäristys vegaanisella perunasoseella.

Jälkiruokana nautiskellaan vegaaniset pavlovat, joiden marenki tehdään kikherneliemestä. Pavlovat kruunataan puolukoilla, vaniljaisella kookosvaahdolla ja kookoshiutaleilla.

Inspiroidu K-Ruoan suosituimmista itsenäisyyspäivän resepteistä:

1. Karpalo-kinuskijuustokakku

2. Mustikkamarmoroitu juustokakku

3. Mausteinen glögijuustokakku

4. Karjalanpaisti

5. Valkosipulivoi-uunilohi

Lähde: K-Ruoan katsotuimmat reseptit joulukuussa 2016

Kaipaatko lisää inspiraatiota? K-Ruoan verkkosivuilta löytyy lisäksi yli 7 000 herkullista reseptiä!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!