Juhlavieraalla gluteeniton ruokavalio – mitä tarjota kyläilevälle keliaakikolle?

glutenfree
Shutterstock

Oletko saamassa vieraaksesi keliaakikon, ja mietit mitä voisit tarjoilla? Poimi vinkit gluteenittomaan leivontaan ja ruoanlaittoon. 

Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni on haitallista terveydelle. Tämän vuoksi keliaakikot eivät voi syödä pientäkään määrää gluteenia sisältäviä ruokia tai leivonnaisia. 

Monet luulevat, että gluteenittomien tuotteiden valmistus on vaikeaa, ja vaatii kalliita raaka-aineita. Näin ei kuitenkaan ole, vaan herkulliset, gluteenittomat herkut on helppo valmistaa myös kotioloissa.

– Hyvä vaihtoehto on valmistaa kaikki tarjoilut gluteenittomana, jolloin kaikki vieraat voivat syödä kaikkea, muistuttaa Keliakialiiton tuoteasiantuntija Tarja Heimolehto

Leivonnassa tarkkana

Gluteenittomassa leivonnassa tärkein asia on se, ettei tuotteeseen pääse muruakaan gluteenia sisältäviä viljatuotteita.

Käytä leivonnassa aina puhtaita välineitä, ja puhdista pinnat ennen gluteenittomien tuotteiden valmistusta. Jos leivot sekä tavallisia, että gluteenittomia leivonnaisia, leivo gluteenittomat tuotteet ensin.

Sokeria ja muita perusraaka-aineita käyttäessä varminta on ottaa tuotteita uusista, avaamattomista pakkauksista. Näin varmistat sen, ettei tuotteeseen ole vahingossakaan päätynyt esimerkiksi jauhoa. Muista myös käyttää aina puhdasta leivinpaperia. 

– Yleisin virhe gluteenittomassa leivonnassa on se, että kakkuvuoka jauhotetaan korppujauhoilla, vaikka tuote olisi muuten valmistettu gluteenittomista raaka-aineista, Heimolehto kertoo. 

Hyviä vaihtoehtoja jauhotukseen ovat esimerkiksi kookoshiutale tai pähkinärouhe. Muista käyttää myös erillisiä tarjoiluastioita, jottei tavallisten leivonnaisten murusia pääse gluteenittomien tuotteiden joukkoon.

Ruoanvalmistusta monipuolisista raaka-aineista

Ruoanvalmistaminen keliaakikkovieraalle on helppoa, sillä monet raaka-aineet ovat luontaisesti gluteenittomia.

Muista kuitenkin käyttää puhdasta leikkuulautaa ja veistä, sekä tarjoilla gluteeniton leipä omasta koristaan. 

Kastikkeiden suurustaminen onnistuu käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta tai kastike-suurusteita, tai vaikkapa maissijauhoa. Murekeruoissa korppujauhon tilalla voi käyttää perunasosehiutaleita. 

– Sipulikeiton ja kermaviilin sekoitus on hyvä yhdistelmä mureketaikinan maustamiseen, Heimolehto vinkkaa.

On hyvä muistaa, että keliaakikko voi syödä monipuolisesti perunaa, riisiä ja kasviksia, maitotuotteita, sekä lihaa, kalaa ja kananmunia sellaisenaan valmistettuna. Gluteeniton ruokavalio ei aseta suuria rajoitteita ruoanvalmistuksessa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja