Juha ja Antti maistelivat yli 200 Alkon viiniä: Tässä ovat vuoden 2021 parhaat punaiset ja valkoiset luomuviinit

52796f90-f06d-4713-b6a4-7c541f818f66
Viinilehden asiantuntijat maistelivat sokkona yli 200 valkoista ja punaista luomuviiniä ja löysivät joukosta parhaat. Viinilehti

Viinilehti valitsi vuoden parhaat valkoiset ja punaiset luomuviinit.

Luomuviinien lukumäärä on lähes nelinkertaistunut Alkossa viiden viime vuoden aikana, mikä näkyy myös Viinilehden Vuoden luomuviini -kilpailuun osallistuneiden viinien lukumäärässä, lehdestä tiedotetaan. Tämän vuoden voittoisat luomuviinit tulevat molemmat Ranskasta. Viinit maistelivat ja arvoivat tuttuun tapaan Viinilehden asiantuntijat Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund.

Näin voittajaviinit valittiin

Kilpailu käytiin niiden reilun 200 luomuviinin kesken, jotka viinimaahantuojat olivat ilmoittaneet kilpailuun. Luomuviinien hinta Alkossa sai olla korkeintaan noin 30 euroa. Viinit maistettiin sokkona. Useiden esikarsintatastingien jälkeen finaaliin ylsi lähes 40 viiniä.

Vuoden valkoinen luomuviini 2021 -kilpailun voittajakolmikko

KULTAA: Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg 2018, AC Alsace Grand Cru, Alsace, Ranska.
HOPEAA: Matua Marlborough Organic Sauvignon Blanc 2020, Marlborough, Uusi-Seelanti.
PRONSSIA: Pieropan La Rocca 2018, DOC Soave Classico, Veneto, Italia.

Kärkikolmikko pyritään valitsemaan mahdollisimman objektiivisesti. Voittaja­viineissä pitää korostua viinien autenttisuus ja jäljitettävyys suhteellisesti enemmän kuin tekninen laatu ja tasapainoisuus. Kärkikolmikoihin halusimme nostaa tyyliltään toisistaan erottuvat viinit.

Viinilehden vuoden valkoinen luomuviini 2021

Viinilehden Vuoden valkoiseksi luomuviiniksi 2021 kruunattiin alsacelainen, 19,99 euroa Alkossa maksava Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg 2018. 

– Vuoden valkoinen luomuviini on erittäin viehättävä ja runsaudestaan huolimatta elegantti riesling Alsacesta, raati toteaa voittajaviinistä.

Vuoden punainen luomuviini 2021 -kilpailun voittajakolmikko

KULTAA: Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir 2019, IGP Haute Vallee de l’Aude, Languedoc-Roussillon, Ranska, Tilausvalikoima.
HOPEAA: Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec 2020, Tupungato, Mendoza, Argentiina.
PRONSSIA: Kalleske Greenock Shiraz 2019, Barossa Valley, Etelä-Australia, Australia.

Tuomariston arvion mukaan voittajavalkoviinin tuoksu on kypsän hedelmäinen, hieman kehittynyt ja tyylikkään monivivahteinen. Se huokuu persikkaa, aprikoosia, vahamaisuutta, hunajaa ja makeaa mausteisuutta. Kuiva, mutta runsas ja leveän hedelmäinen maku toistaa tuoksun aromimaailman. Valkoviini sopii hyvin yhteen esimerkiksi täyteläisten punalihaisten kalaruokien ja runsaiden äyriäisherkkujen kanssa. Tuomaristo suosittelee makupariksi myös paistettua tai grillattua vaaleaa lihaa. 

Viinilehden Vuoden punainen luomuviini 2021

Viinilehden Vuoden punaiseksi luomuviiniksi 2021 kruunattiin Alkossa 21,90 euroa maksava Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir 2019.

– Gerard Bertrandin tuottama voittajaviini on poikkeuksellisen harmoninen, kypsän marjainen ja tyylikäs viini, raati arvioi.

Tuomaristo kuvailee voittajapunaviini tuoksua avoimeksi, herkulliseksi, kypsän marjaiseksi ja vivahteikkaaksi. Siinä on kypsää kirsikkaa, puna- ja mustaherukkaa sekä paahteista mausteisuutta. Keskitäyteläinen, hyvin mehukas maku seuraa tuoksun aromimaailmaa. Viinissä on lisäksi yrttisyyttä, hentoa havuisuutta ja metsän aluskasvillisuudenkin vivahteita. Punaviini sopii hyvin esimerkiksi tummien linturuokien, lihapatojen ja paistetun tai grillatun vaalean lihan makupariksi. 

Kaikkien kisassa mukana olleiden viinien arviot löytyvät Viinilehden nettisivulta.

Videolla: Tiesitkö tätä viinitonkasta? Mikael näyttää kaksi hanapakkauskikkaa

2:10

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja