Joulun suklaarasiat MTV:n makutestissä – yksi ylitse muiden!

fazer
Karl Fazerin suklaakonvehdit olivat erityisesti raadin mieleen.

Lähestyvän joulun kunniaksi MTV:n ruokasivusto Makuja.fi pyysi neljän hengen raatia tarttumaan haasteeseen ja maistelemaan kymmentä tuttua suklaarasiaa. Ota selvää, mikä rasioista vei makutestissä voiton!

Suklaarasiat kuuluvat kiinteästi jouluun, ja juhlan kunniaksi lukuisissa suomalaiskodeissa herkutellaan suklaalla. MTV:n makutestissä nämä suomalaisten suosikit otettiin nelihenkisen raadin tarkkaan syyniin. Raati maisteli yhteensä kymmenen suklaarasian antimia Fazerin, Maraboun ja Pandan jouluisesta tarjonnasta.

Raati arvioi suklaarasioita sekä kouluarvosanoin asteikolla 4–10 että sanallisin arvioin. Raadit jäsenet kertoivat myös, mitkä maut rasioissa olivat eniten heidän mieleensä – sekä sen, mikäli joku konvehti ei maistunut.


Raati maisteli yhteensä kymmentä erilaista suklaarasiaa.

Fazerin klassikkorasia vei voiton

Parhaat arvosanat raati antoi makutestissä Fazerin tummansiniselle klassikkorasialle. Rasian saamien arvosanojen keskiarvoksi muodostui 8,6. Klassikkoa kehuttiin erityisen monipuoliseksi kokoelmaksi tuttuja konvehteja.

– Monipuolinen valikoima. Sisältää sekä tuttuja makuja että vähemmän maisteltuja uutuuksia, raadin jäsen arvioi voittajarasian sisältöä.

Kakkoseksi makutestissä sijoittui Pandan Finest Collection -versio klassisista Juhlapöydän konvehdeista. Rasia sai raadin arvostelussa arvosanan 8,4.

Kolmossijalle testissä ylsi toinen Fazerin klassikko, Present-rasia. Present sai raadin arvosanoista keskiarvon 8.

1. Karl Fazer suklaakonvehteja

Arvosana: 8,6

Yleisarviosi rasiasta?

– Koko testin voittaja! Fazerilla on meidän perheemme makuun parhaat suklaat. Nämä eivät ole liian makeita ja ”ällöjä”. Pystyy syömään vaikka usemmankin putkeen, eikä perussuklaan maku hallitse liikaa vaan täytteetkin pääsevät oikeuksiinsa. Paljon erilaisia makuja. Mainio jouluaaton tarjottava!

– Tutut Fazer-maut, ehkä jopa liiankin tutut. Moni maku jo niin monesti koettu Fazerin patukoista ja suklaalevyistä. Toisaalta ei tuottane pettymyksiä.

– Monipuolinen, löytyy makuja nuorempaan ja aikuisempaan makuun. Toffee- ja caramel-maut eivät olleet niin hyviä kuin muissa rasioissa.

– Taattua Fazer-laatua.

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Karpalotäytteinen suklaa, sillä sitä ei voi mennä tältä istumalta ostamaan kaupan karkkihyllystä toisessa muodossa.

– Mantelikinuski ja Geisha.

– Piparmintturouhe, Geisha.

– Geisha, tumma marmeladisydän ja Piparmintturouhe.

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Tumma marmeladisydän. En ole marmeladin ystävä.

– Karpalo.

– Ei jäänyt, kaikki menivät viimeistä murua myöten…

2. Panda Finest Collection Juhlapöydän konvehteja

Arvosana: 8,4

Yleisarviosi rasiasta?

– Tuntuu olevan hieman eri tavalla painotettu kokoelma Pandan tuttuja konvehteja. Astetta juhlallisempi kokoelma verrattuna tavallisiin Juhlapöydän konvehteihin.

– Hyvä ja monipuolinen, jokaiselle jotakin. Suuri rasia ja kaksi kerrosta, tästä riittää suuremmallekin porukalle.

– Todella monipuolinen makuvalikoima, jokaiselle jotakin. Mukana sekä tummia- että maitosuklaita, suklaa todella maukasta ja täyteläistä. Sopii moneen tilaisuuteen ja jälkiruoaksi hienommillekin päivällisille.

– Ihan hyviä peruskonvehteja. Koko perheelle löytyy jotakin. Pandan suklaan maku on meidän perheemme makuun jotenkin turhan voimakas; peittää aika vahvasti alleen eri täytteiden maun. Hieman hallitseva siis.

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Pehmeä toffee.

– Kukanmuotoinen pehmeä toffee on kaikkien aikojen lempparini ja onneksi suhteessa muihin, niitä oli monta tässä rasiassa. Myös Suklaacrisp (Ahaa-patukka) on aina hyvä.

– Mustikka-vanilja, suklaatryffeli

– Toffeefudge, suklaatryffeli ja appelsiinitryffeli.

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Hasselpähkinä liian pähkinäinen, kuin pähkinäpatukka.

– Appelsiinitryffeli oli ehkä hieman liian tumma makuuni, mutta kyllä senkin syö, kun muut ovat loppuneet.

– Ei, mutta hasselpähkinä oli huonoin.

3. Fazer Present

Arvosana: 8

Yleisarviosi rasiasta?

– Hyvää suklaata, mutta melko yksipuolinen rasia. Suklaat liian samankaltaisia, ei kovinkaan paljon vaihtelua. Ei esimerkiksi sisällä lainkaan hedelmämakuja. Sopii paremmin nautittavaksi takkatulen ääressä kuin joulupöydässä jälkiruokana.

– Yllättävän erilaisia makuja Fazerin rasiaksi. Ei tainnut olla yhtään päällekkäisiä suklaita sen toisen Fazerin rasian kanssa. Taisi olla joukossa myös pari uuttakin konvehtia.

– Melkein yhtä hyvä kuin isompi versio. Ehkä joulun juhlatarjottavaksi vähän vaatimaton kokonaisuus, mutta oikein istuva esim. pikkujouluihin.

– Tutut Fazer-maut, ehkä jopa liiankin tutut. Moni maku jo niin monesti koettu Fazerin patukoista ja suklaalevyistä. Toisaalta ei tuottane pettymyksiä.

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Toffee oli miellyttävän suolainen.

– Sitruunapiiras, minttutryffeli.

– Toffee.

– Minttutryffeli, marmeladi ja latte.

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Marmeladi ei ollut mieleeni.

– Ei, sitruunapiiras oli erikoisin maku.

Video: Näin raati arvioi konvehtirasian viime vuonna sen uudistuttua.

4. Panda Juhlapöydän konvehteja

Arvosana: 7,6

Yleisarviosi rasiasta?

– Niin basic kuin voi vain jokin olla basic. Turhan makeaa suklaata ehkä kokonaisuutena. Ei pahaa, muttei varsinaisesti ikimuistoisen hyvääkään. Tasalaatuinen ja turvallinen valinta.

– Hyvä perusrasia.

– Klassikkorasia, joka sopii moneen makuun. Varma valinta, jolla on taatusti nostalgia-arvoa monelle. Maistuvaa suklaata.  

– Supistettu versio Finest Collection -rasiasta. Ihan hyviä peruskonvehteja. Koko perheelle löytyy jotakin.

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Vadelmamarmeladi ja pehmeä toffee.

– Tässä on monta hyvää. Pehmeä Toffee, Suklaacrisp ja Hasselpähkinä olivat suosikkeja, mutta myös Minttu-konvehti oli monen muun rasian minttusuklaisiin verrattuna ylivertainen.

– Suklaatryffeli

– Vadelmamarmeladi, suklaatryffeli ja minttu.

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Vadelmamarmeladi kokonaan, ja suklaatryffelin söisin viimeiseksi, jos makeanhimo olisi niin paha, että olisi pakko.

– Ei jäänyt.

5. Marabou Symphony

Arvosana: 7,4

Yleisarviosi rasiasta?

– Tämä oli Maraboun rasioista paras. Koko perheen suklaarasia – mukana ei ole ”liian erikoisia makuja”.

– Perusmakeaa Marabou-mättöä ilman juhlavuutta. Karamel-vanilja oli ällömakea.

– Todella hyvä ja monipuolinen rasia. Ei pahaa tumma suklaata tai liian makeaa valkoista suklaata, vaan pelkkiä hyvä maitosuklaakonvehteja.

– Pelkkiä maitosuklaita, joten ei paljon vaihtelua suklaan osalta. Sopii lapsille ja miedoista mausta pitäville. Kaikki suklaat todella makeita ja raskaan tuntuisia.

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Mansikkatäyte maistui oikealta mansikalta, se oli paras.

– Nougattryffeli, Pähkinäcrisp

– Appelsiinitryffeli ja nougattryffeli.

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Ei, kaikki olivat hyviä.

– Curacao: siirappinen, todella makea sisus .

6. Marabou Paradis

Arvosana: 7,3

Yleisarviosi rasiasta?

– Ehkä enemmän aikuiseen makuun oleva rasia, koska joissakin konvehdeissa on mm. rommi- ja liköörimakuisia täytteitä. Maraboun kaikki suklaat ovat meidän perheemme makuun melko makeita, joten hirveän montaa ei pysty yhteen menoon syömään - paitsi tietenkin lapsi, joka napsisi vaikka koko rasian!

– Juhlavan oloinen. Jos joku tuo tämän pöytään tulee semmoinen olo, että kylläpäs nyt on Marabouta ostettu! Mutta muuten hieman tylsempi kuin Aladdin.

– Kolme ensimmäistä konvehtia antoivat jo ymmärtää, ettei tämä rasia ole minulle. Urheasti maistoin kaikkia, mutta ne olivat aivan liian voimakkaita makuja, ja aivan väärällä tavalla. Kaikki olivat maitosuklaata, yhtä valkosuklaakonvehtia lukuun ottamatta, mikä oli kuitenkin hyvä asia. 

– Suklaa halvan tuntuista, jättää suuhun rasvaisen ja muovisen jälkimaun. Monipuolinen makuvalikoima, mutta miksi mukana on vain yksi valkoinen suklaa, eikä lainkaan tummaa suklaata?

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Kermanougat, marsicreme

– Vadelmalakritsilla täytetty suklaa oli paras.

– Helminougat, tryffeli ja likööritryffeli.

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Marsicrème jäi syömättä, koska marsipaani ei miellytä.

– Lime

– Ei mikään, mutta vadelmalakritsi oli melko oudon makuinen.

7. Panda Minttu Klassikkokonvehdit

Arvosana: 7

Yleisarviosi rasiasta?

– Pandan rasioista paras! Minttu tuo raikkautta kokonaisuuteen.

– Jos tykkää nimenomaan minttusuklaasta, on tämä varmasti mieluisa konvehtirasia. Makujen erot olivat kyllä hyvin olemattomat eri konvehtien välillä.

– Pieni rasia täynnä erilaisia minttusuklaita, viittä eri laatua. Porukassa jaettavaksi, ei kai kukaan jaksa pelkkää minttusuklaata syödä.

– Mintun ystävän unelma. Minttu hallitsee kaikissa suklaissa, mutta se ehkä tämän rasian tarkoitus onkin. Plussaa, että sisältää sekä maito- että tummaa suklaata. Ei sisältänyt pettymyksiä, ainoastaan positiivisia yllätyksiä.  Sopivan kokoinen pieni rasia, joten suklaaseen ei kyllästy.

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Minttufudge ja minttucrisp.

– Minttucreme.

– Minttusuklaacrisp oli raikas ja hyvä, muista en niin järin välittänyt.

– Minttufudge.

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Vaikkeivät suklaat olleet missään nimessä lemppareitani, kaiken kyllä pystyi syömään. Aika perusminttusuklaita kuitenkin.

– Ei jäänyt, kaikki olivat hyviä!

7. Panda Desserts

Arvosana: 7

Yleisarviosi rasiasta?

– Jokainen rasian eri maku tuntuu menevän hieman ohi siitä, mihin on pyritty. Pettymys, sillä ajatus rasian konseptissa oli hyvä.

– Söpön vaaleanpunainen rasia, yksi kerros. Erilainen muihin verrattuna. Kaikkia makuja saman verran, mistä plussaa. Lupasi kuitenkin enemmän kuin antoi, eli petyin vähän sisältöön, vaikka konvehdit näyttivätkin poikkeuksellisen hyviltä.

– Eroaa positiivisesti perinteisistä rasioista. Sisältää ihania jälkiruokamakuja, jotka sopivat ennemminkin aikuiseen makuun kuin lasten suuhun. Sopii juhlavuutensa vuoksi hyvin myös lahjaksi.

– Lapsi piti melkein kaikista rasian suklaista (paitsi Strawberry parfaitista). Aikuisten makuun rasian kokonaisuus oli vähän turhan ”keinotekoisen” makuinen.

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Tiramisu

– Strawberry Parfait ja Lemon Cheesecake, joskin nimet lupasivat hieman enemmän kuin mikä todellisuus oli. Tumma Tiramisu-konvehti oli maukas ja erilainen.

– Caramel vanilla, lemon cheesecake

– Toffeefudge

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Ei, kaikki olivat loistavia!

– Ei, mutta Strawberry parfait ja Lemon cheese cake olivat huonoimmat.

9. Marabou Aladdin

Arvosana: 6,5

Yleisarviosi rasiasta?

– Melkein sama sisältö kuin Paradisissa. Tässä taisi olla vain kaksi erilaista konvehtia. Hassua sinänsä, että on tehty kaksi näin samansisältöistä rasiaa!

– Konvehtien täytteet olivat selkeästi aikuiseen makuun suunniteltuja. Tummalla suklaalla tätä vielä alleviivataan. Testin paras rasia.

– Tasaisesti tummaa suklaata ja maitosuklaata. Yksi valkosuklaa per kerros. Liikaa tummaa suklaata omaan makuun. Monia samoja (ärsyttäviä) makuja kuin Paradis-rasiassa. Rasia on ehkä vähän aikuisempaan makuun. Ei minulle.

– Eri suklaalaadut tuovat vaihtelua, mutta suklaa ei itsessään kovinkaan maistuvaa. Rasia sisältää paljon makuja, jotka jakavat voimakkaasti mielipiteitä, kuten kookosta ja rommirusinaa. Jos rasian haluaa antaa lahjaksi, tulee olla varma siitä, että saaja pitää juuri näistä mauista.

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Vadelmalakritsilla täytetty suklaa oli paras.

– Kermanougat

– Mansikkakreemi ja Pehmeä Toffee.

– Appelsiinitryffeli, helminougat, tryffeli ja likööritryffeli.

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Ei, mutta vadelmalakritsi oli melko oudon makuinen.

– Rommirusina ja Likööritryffeli.

– Lime, mansikkakreemi.

10. Panda White Collection Juhlapöydän konvehteja

Arvosana: 5

Yleisarviosi rasiasta?

– Ei jatkoon. Sopiva lahja ihmiselle, jota vihaat. Jos haluat vihjata vierailulla olevalle sukulaiselle, että hän voisi lähteä jo kotiin, ota tämä rasia esille. Kärsitkö unettomuudesta? Kokeile Panda White Collection.

– Valkosuklaakonvehteja kolmea eri makua. Söpö lisä pieneen kahvipöytään, kovin montaa valkosuklaakonvehtia ei kerralla tule syötyä niiden ylimakeuden vuoksi. Koska konvehteja on vain kolmea eri laatua, ei rasiaa kannata ostaa, ellei oikeasti pidä niistä kaikista.

– Vaikea sanoa, kenelle rasia on suunnattu, sillä kolmen maun joukossa vain yksi täysin valkosuklainen versio. Tylsä, vain kolme eri makuvaihtoehtoa. Pettymys.

– Valkosuklaan maku oli niin vahva, että peitti melko lailla konvehtien eroavaisuudet alleen. Tässäpä oiva tarjottava anopille, joka saapuu yllätysvierailulle… 

Mitkä olivat mielestäsi rasian parhaat suklaat?

– Sellaista ei löytynyt. Pakotettuna voisin syödä toisen suklaatryffelin.

– Hasselpähkinässä oli vähiten makein.

– Vaniljanougat.

– Suklaatryffeli.

Jäikö joku suklaa syömättä?

– Ei jäänyt, mutta vaniljanougat on niin makea, että vaatii kaverikseen kupillisen vahvaa kahvia.

– Ei. Vaniljanougat oli huonoin.

– About kaikki. 

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja