Joululeipäkimara osa 3 - Ihan paras joululimppu
Joululeipäviikko piteni parilla päivällä, mutta sentään huipentuu mielestäni parhaaseen reseptiin. Sen pohja on jo aiemmin bloggaamassani joululimppureseptissä, joka on puolestaan vaimon kokkikouluaikojen peruja joskus 90-luvulla. Uskalsin maustaa mielestäni täydellistä taikinaa vielä fenkolinsiemenillä ja appelsiininkuorella ja kyllä sitä saatiin vielä hiukan hiottua paremmaksi. Muutkin bloggaamani joululeivät ovat toki hyviä ja tietyissä kohdissa jopa parempia, mutta tämä on the real thing.
Resepti on myös kilpailutyö Myllärin joululeipähaasteeseen, jonka kautta sain muutaman pakkauksen jauhoja ja mysliä. Halusin osallistua, koska omaan vilpittömästi sanottunakin parhaan maistamani joululimpun reseptin (josta kiitos kuuluu toki vaimolle). Se on tässä. Helppo, mehevä, tulvillaan jouluisia makuja ja toimii niin voin kuin jouluherkkujenkin kanssa. Kisassa pyydettiin paketoimaan leipä lahjakääreisiin. Itse en halua kääriä leipää kuin korkeintaan kuljetuksen ajaksi pyyhkeeseen ja antaa tuoreen leivän tuoksun, lämmön ja olemuksen puhua puolestaan. Rapsakka kuori hoitaa muutaman päivän hyvänäsäilymisen. Siksi jätän hirvittävät sellofaanihässäkät, rusetit yms. laittamatta.
Ohjeesta tulee yksi valtava limppu tai sitten kaksi pienempää. Tällä kertaa tein pienempiä leipiä, jotta sain toisen kätevästi pakkaseen talven juustolautasia ja portviinilasillisia odottamaan.
Joululimppu
1 l appelsiinimehua
3 dl ruisjauhoja
3 dl ruisleseitä
3 dl kaljamallasta
3 dl tummaa siirappia
1 kg vehnäjauhoja (13-14 dl)
2 palaa tuorehiivaa
1 luomuappelsiinin kuori raastettuna
1 rkl fenkolinsiemeniä jauhettuna
1,5 rkl suolaa
(siirappivettä voiteluun)
Sekoita ainekset yhteen ja anna kohota 1,5 h. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele leipävuoat ja kaada taikinaa hitusen yli puolenvälin (se kohoaa uunissa). Paista 1,5 h. Voit voidella taikinaa tunnin kohdalla siirappivedellä, jos jaksat/muistat. Hyvää tulee ilmankin. Testaa leivän kypsyyttä loppuvaiheissa tökkäämällä keskelle hammastikulla. Mikäli tikkuun ei tartu taikinaa, on leipä valmis.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan