Joululeipäkimara osa 2 - Vierrelimppu - ja KIRJA-ARVONTA

MTV Oy, All rights reserved

Joululeipätrio etenee edellistä tummemmalla limpulla. Sain tähänkin arvostelukappaleen jouluisasta kirjasta Talven makuja, joka luotaa pohjolan talvea pikkujouluista laskiaiseen. Kun selasin kirjaa keskellä marraskuun harmainta arkea, teki mieli hakea villasukat jalkaan, vetää viltti jalkojen päälle, laittaa glögi kuumenemaan ja fiilistellä mielikuvituksellista lumimyrskyiltaa kirjaan uppoutuen. Monet ruoat eivät vain mitenkään toimi plus-asteilla. Åsa Swanbergin opus herättelee lukuisia ideoita viettää talvipäivä keittiössä. Laittaa pata porisemaan, itsetehdyt joululahjat tekeille ja jouluvalmistelut alulle. Kuumia juomia, makeita herkkuja ja pakkasaamujen kuuransuloista tunnelmaa. 

Kuten sanottua, nappasin kirjasta joululeipäohjeen. Vierrelimpun, jos tarkkoja ollaan. Mukaan pomeranssikuorta, inkivääriä, neilikkaa, rusinoita ja portteria. Siirappia ja hunajaa makuelämystä korostamaan. Täydellinen leipä joulunodotukseen. Toimii aamusta iltaan.

HUOM! Alkuperäiseen ohjeeseen tuli portterin lisäksi julmust-juomaa, joka on sen verran ruotsalainen, ettei sitä meiltä liiemmin löydy. Korvasin sen tupla-annoksella portteria. Myös kotikalja varmaan toimisi tuuraajaksi.

HUOM 2! Taikinan kanssa oli hiukan ongelmia yleiskoneessa. Se ei mitenkään tarttunut taikinakoukkuun ja sitä joutui tuuppaamaan koko ajan nuolijalla reunoilta keskelle. Kimmoisaksi ja kiiltäväksi en taikinaa saanut, mutta lopputulos oli silti onnistunut.

KIRJA-ARVONTA!Pistän kyseisen Talven makuja -kirjan eteenpäin jollekin onnekkaalle. Nyt täytyy nähdä hiukan vaivaa, mikä karsii varmaankin osanottajamäärää, mutta tarjoaa samalla paremmat tsäänssit voittaa opus itselleen. Kirjoita kommenttikenttään jokin joulun suosikkiresepteistäsi ja osallistut arvontaan. Vastausaika päättyy su 30.11. klo 18. Ilmoitan voitosta voittajan antamaan sähköpostiosoitteeseen.

Vierrelimppu

3 limppua

5 pomeranssikuorta

2 dl rusinoita

100 g voita

66 cl portteriolutta

75 g hiivaa

1 tl jauhettua neilikkaa

2 rkl jauhettua inkivääriä

1,5 rkl suolaa

1 dl tummaa siirappia

1 dl hunajaa

17 ruissihtijauhoja

Voiteluun:

1 muna

voita

Pane pomeranssinkuoret kattilaan, kaada päälle vettä, niin että ne peittyvät ja keitä kuoret pehmeiksi. Leikkaa valkoiset osat pois ja pilko kuoret pieneksi. Pane rusinat kulhoon, kaada vettä päälle niin että peittyvät ja siirrä sivuun. Sulata voi, lisää portteri ja kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon ja liuota se tilkkaan taikinanestettä. Lisää loput nesteestä, mausteet, suola, siirappi ja hunaja. Sekoita, kunnes hunaja on liuennut. Lisää jauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi ja kiiltaväksi, vähintään 15 minuuttia koneessa (huom. HUOM2). Kaada vesi pois rusinoista ja vaivaa ne taikinaan. Kohota taikinaa 1 h. Jaa se 3 osaan ja leivo osat pyöreiksi leiviksi. Nosta leivät pellille ja kohota niitä noin 40 minuuttia. kuumenna uuni 250 asteeseen. Voitele limput munalla ja pane uuniin. Laske lämpö heti 225 asteeseen ja paista 30-40 minuuttia. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!