Joululeipäkimara osa 1 - Pähkinä-viikunaleipä
Olen viime aikoina leiponut luvattoman vähän. Pidän käsien upottamisesta taikinaan, vaikka Kitchen Aidin apuun useimmiten turvaudunkin. Saatuani pari arvostelukappaletta kirjoista, joista löytyi jouluisten leipien ohjeita, päätin omistaa tämän viikon kokonaan joululimpuille.
ENSIMMÄISENÄ UUNIIN sujahti Helsingin Sanomien Ruokatorstai leipoo -kirjasta lainattu pähkinä-viikunaleipäohje. Katja Bäcksbackan toimittama kirja sisältää 73 leivontaohjetta laidasta laitaan. Minä eikä vaimoni ole liiemmin makeiden leivonnaisten perään, mutta opuksesta löytyy reilusti mielenkiintoisia reseptejä myös erilaisiin suolapaloihin. Vanha kunnon perinteinen, pellillä tehty lihapiirakka herätti heti nostalgiset muistot pintaan. Samoin pienemmät, rasvassa paistetut versiot. Suomalaista katuruokaa. Pakko testata. Makeista nousi ensimmäisenä esiin piparkakkutiramisu. Kenties jouluaterian päätteeksi? Ruokatorstai leipoo on hyvä lisä kotileipurin vinkkikirjastoon. Ei perusteos, mutta sellaiselle hyvä kumppani.
PÄHKINÄ-VIIKUNALEIPÄ on täydellinen lisä juustolautaselle. Pikkujouluaikaan siitä saa herkullisen mausteisen pohjan monenlaiselle sormisyötävälle. Ja toimii se loistavasti toki myös pelkästään.
Pähkinä-viikunaleipä
1 iso tai 2 pientä
3 dl vettä
25 g tuorehiivaa
2 rkl leipäsiirappia
2 tl suolaa
6-8 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
2,5 dl pähkinöitä (esim. hassel- ja saksanpähkinöitä)
200 g pehmeitä viikunoita
Päälle: vettä, siirappia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon leipäsiirappi ja suola. Sekoita nesteeseen 3 dl jauhoja. Jätä kulho oöydälle kelmun alle puoleksi tunniksi.
Alusta kuplivaan taikinapohjaan loput vehnäjauhot ja öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
Puolita viikunat. Sekoita viikunapalojen ja pähkinöiden joukkoon ruokalusikallinen jauhoja. Vaivaa taikinaan ensin pähkinät. Painele sitten pehmeät viikunapalat varovasti taikinaan.
Muotoile taikinasta yksi iso leipä tai kaksi pienempää. Kohota vedottomassa paikassa leivinpaperin päällä pellillä kaksinkertaiseksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia