Jouluherkut taipuvat helposti vegaanisiksi – graavilohelle ja sinappisillille yllättävät korvaajat

vegaani joulu
Porkkanasta valmistettua "graavilohta" voi nauttia vaikkapa leivän päällä. Shutterstock

Joulupöytien perinteisimmätkin herkut taipuvat helposti vegaaneille sopiviksi. 

Chocochil​​​​​​​l-ruokablogista tunnetun Elina InnasenVegaanin joulukirjassa (Readme 2018) annetaan vinkkejä siihen, kuinka vuoden tärkeimmän ruokajuhlan herkut loihditaan ilman eläinkunnan tuotteita – mausta tinkimättä! 

Porkkanalohi

Graavilohen korvaaja syntyy oransseista porkkanoista, ja lopputulosta voidaankin leikkisästi kutsua vaikkapa porkkalaksi. Porkkalan eli porkkanalohen voi valmistaa joko suolapedissä uunissa tai keittämällä.

– Suosin itse jälkimmäistä tapaa, sillä se on nopeampi ja helpompi, eikä suolaa mene hukkaan, Innanen kertoo kirjassa. 

Tarvitset:
3 suurta porkkanaa
2 l vettä
4 rkl merisuolaa
1 rkl nestesavua
1 rkl rypsiöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
tilliä ja sitruuna tarjoiluun

Kuori porkkanat ja keitä ne pehmeiksi suolassa maustetussa vedessä. Suikaloi porkkanat pitkittäin juustohöylällä. Sekoitaan yhteen nestesavu, öljy, valkoviinietikka ja suola. Sekoita porkkansasuikaleet ja marinadi yhteen ja jätä porkkanat maustumaan jääkaappiin vähintään 12 tunniksi. Kaada ylimääräinen marinadi pois. Tarjoa porkkala tuoreen tillin ja sitruunaviipaleiden kera. 

Sinappinen munakoisosilli

Munakoisosta syntyy täydellinen korvaaja joulupöydän klassikolle, sinappisillille. Kirjan mukaan munakoisosta valmistettu "silli" on hauska lisä joulupöytään, ja se sopii erityisen hyvin keitettyjen perunoiden kaveriksi, mutta maistuu muidenkin jouluruokien seuralaisena. 

Tarvitset: 
1/2 munakoiso
vettä ja suolaa keittämiseen


Sinappikastike: 
2 rkl omenasiiderietikkaa
2 rkl agavesiirappia
1 dl rypsiöljyä
3 rkl Dijon-sinappia
2 rkl vegaanista majoneesia
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
1/4–1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Pilko munakoiso kahden-kolmen sentin kokoisiksi paloiksi ja keitä suolatussa vedessä noin kymmenen minuuttia. Valuta vesi ja anna jäähtyä. Sekoita sinappikastikkeen ainekset hyvin keskenään. Laita lasipurkkiin vuorotellen munakoisopaloja ja sinappikastiketta. Anna maustua yön yli. 

Lähde: Elina Innanen, Vegaanin joulukirja, Readme 2018

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.