Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jos teet usein vain uunilohta tai kalakeittoa, lue tämä: "Tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!"

Pro Kala ry
Julkaistu 23.08.2020 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Moni valmistaa kalaa kotikeittiössä aina tutulla ja turvallisella tavalla. Suomalaisten kohdalla tämä tarkoittaa usein esimerkiksi uunilohen tai kalakeiton kokkaamista. Pro Kala ry kannustaa kokeilemaan myös uusia valmistustapoja kalalle. Oletko jo kokeillut näitä?

Videolla alkuvuodesta toteuttamamme makutesti. Voittaako luonnonkala tonnikalan?

Kalakeittoa, uunilohta ja paistettuja fileitä. Klassikot ovat klassikoita syystä: nämä herkut kuuluvat monien lempiruokiin. Joskus sitä kaipaa kuitenkin vaihtelua. Pro Kala ry muistuttaa, että kalaa voi valmistaa monella tapaa.

– Uutta kypsennyskonstia käyttämällä tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!

Kalaa voi keittää muuhunkin kuin keittoon

Tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, että kalaa voi myös keittää: onhan kalakeitto kaikille tuttu ruoka. Keitettyä kalaa voi kuitenkin tarjota muutenkin kuin keiton joukossa. Kun kalan hauduttaa kypsäksi, se säilyy takuulla mehevänä eikä kuivu, kuten joskus uunissa tai pannulla paistaessa voi käydä. Keitinveden voi kevyesti suolata tai kypsennykseen voi käyttää kalalientä.

– Älä anna veden kiehua voimakkaasti poristen, jotta kala ei hajoa kypsyessään, vaan käytä mietoa lämpöä, Pro Kalalta muistutetaan.

Raakakypsytys on muutakin kuin graavausta

Raakakypsytetty kala voi kuulostaa vieraalta, mutta graavikala lienee jo tutumpi. Graavaus on yksi raakakypsytyksen muodoista. Graavikalaa voi tehdä kotona, perustarpeet löytyvät luultavasti jo keittiön kaapeista. Yksinkertaisimmillaan graavaukseen tarvitaan vain suolaa ja sokeria. Muita raakakypsytettyjä kalaruokia ovat esimerkiksi cevichet, joissa kala kypsennetään vaikkapa limemehun hapokkuuden avulla.

Pikaruokaa kalasta friteeraamalla

Tekeekö mielesi pikaruokaa? Kalaa voi myös friteerata! Taikinoitu kala kypsyy rapeakuoriseksi ja sisältä meheväksi nopeasti. Kalan leikkaaminen pienemmiksi annospaloiksi helpottaa friteerausta.

– Jotta öljy pysyy tarpeeksi kuumana, älä täytä kattilaa tai pannua kalapaloilla kokonaan, vaan friteeraa pienissä erissä. Valmiit palat voi nostaa talouspaperille jäähtymään, jotta ylimääräinen rasva ei valu suoraan ruokalautaselle

Lue myös: Pastamestari Jarkko lyö faktat tiskiin: Tämä on suomalaisten yleisin virhe pastan valmistuksessa – et kai sorru?

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Tässä on paras tapa valmistaa kermainen kalakeitto Teetkö kalakeiton näin? Kermaisen kalasopan paras valmistustapa – tarkkana perunavalinnan kanssa!Näin lohelle pitäisi tehdä ennen sen kypsentämistä uunissaMoni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Syötkö kalapuikkoja tai muuta pakastekalaa? Muista aina yksi tärkeä seikka: "On terveysriski"Mitä ruokaa kalasta kannattaa tehdä? Älä sorru harhakuvaan: "Turhan monella kotikokilla on luulo..."
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!