Mainos

Jos näet tämän raaka-aineen ruokakaupan hevi-osastolla, nappaa välittömästi ostoskoriin: "Aivan sellainen hämmästys ja elämys"

Oletko kuullut jo juuripersiljasta? Ruokatoimittajana ja kasvisekspertti "Rouva Kasviksena" tunnettu Pirjo Toikkanen kertoo, miksi tätä kotimaista juuresta kannattaisi nyt napata ostoskoriin. 

Videolla huippukokki Filip Langhoff kertoo, mitä juureksia kannattaa nyt ostaa kaupasta!

Juuripersilja on varmasti monelle suomalaiselle vielä täysin tuntematon raaka-aine. Juures on kuitenkin pikku hiljaa alkanut yleistyä suomalaisten supermarkettien hevi-osastoilla ja sen ovat nostaneet parrasvaloihin myös suomalaiset huippukokit, kuten Filip Langhoff.

Ruokatoimittaja Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkanen kertoo kyseessä olevan niin sanottu "uusvanha juures". Juures on siis ollut olemassa jo vuosisatoja, mutta sen saatavuus on ollut Suomessa heikohkoa.

– Huomasin kotimaista juuripersiljaa kaupassa muutamia vuosia sitten lattianrajassa olevalla hyllyllä ja ostin sitä tietysti heti kiinostuneena. Hämmästelin silloin, että kasvista ei ollut mitenkään nostettu esiin missään.

Pirjo kertoo laittaneensa juuripersiljaa tuolloin paahtumaan uuniin muiden juuresten joukkoon öljyn ja suolan kera. Paahtuneen juuripersiljan maku yllätti Rouva Kasviksen täysin.

– Se oli kyllä aivan sellainen hämmästys ja elämys. Juuripersilja jotenkin nousi sieltä muiden juuresten joukosta, että tämä se vasta hyvää on. Ihastuin oitis, jopa ikihyviksi.

Juuripersiljan maku on hienostuneen mausteinen

Pirjon mukaan juuripersilja alkaa nyt selkeästi nousta Suomessakin ihmisten tietoisuuteen. Ruotsissa juuresta on näkynyt jo pidempään reseptiikassa ja ”persiljerotia” suositellaan käytettävän muun muassa paahdettuna erilaisten ruokien lisukkeena tai pyreenä perunalla höystettynä.

Miltä juuripersilja sitten näyttää ja maistuu?  

–  Moni sekoittaa sen palsternakkaan tai piparjuureen. Palsternakka on kuitenkin juuripersiljaa isompi ja harteikkaampi. Palsternakka on myös pehmeämpi, piparjuuri puolestaan kova ja juuripersilja jää välimaastoon, Pirjo kuvailee.

Juuripersiljan maku tulee parhaiten esiin, kun juureksen paahtaa uunissa. Maku ei ole yhtä makea kuin palsternakassa, vaan Pirjon mukaan sitä voisi kuvailla ”hienostuneen mausteiseksi”.

– Maussa oli samaa ryhdikkyyttä ja ytimekkyyttä kuin yrttinä käytettävässä persiljassa, mutta en osaisi kuitenkaan yhdistää juuresta selvästi persiljaan. Maku on erittäin miellyttävä ja monet ovat todenneet, että tämähän on ihan paras juures. 

Kokeile juuripersiljan paahtamista – ei tarvitse edes kuoria!

Parasta juuripersiljan valmistuksessa on se, että juuresta ei tarvitse edes kuoria. 

–  Ei kannata mennä kuorimaan, jos paahdat juuripersiljan uunissa. Se on helppo puhdistaa juuresharjalla ja minusta olisi sääli vetää ohutta kuorta kuorimaveitsellä pois. Juuresharjalla rapsuttaminen riittää hyvin.

Kotimaisen juuripersiljan kilohinta asettuu tällä hetkellä ruokakaupoissa noin kuuden euron tuntumaa. Se on siis hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi palsternakka, mutta toisaalta edullisempaa kuin vaikkapa maa-artisokka. 

Lisää Pirjon reseptejä löydät Rouva Kasvis -blogista.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja