Jopa Hans Välimäki ylisti Suomen parhaaksi – ravintola Grön on Vuoden Ravintola 2017

Ravintola Grön Toni Kostian
Vuoden Kokiksi 2016 valitun Toni Kostianin ravintola Grön valittiin Vuoden Ravintolaksi 2017. Elo-Säätiö

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2017 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Grönille. Vuoden ravintola -valinnasta 32 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Grönin rohkeudella, yllätyksellisyydellä ja laadukkuudella.

Ravintolan sielu, hallitseva Vuoden kokki Toni Kostian on onnistunut rakentamaan kokonaisuuden, josta asiakkaan on helppo nauttia. Ravintolan persoonallinen, Suomen luonnosta ammentava tyyli vakuutti seuran jäsenet jo ensikäynneillä vuoden 2015 marraskuussa.

– Tasalaatuisuus kuulostaa tässä yhteydessä latteudelta, mutta pitää paikkansa: jokainen ravintolan tarjoilema ateria on yhtä kohottava, Gastronomien Seura ylistää.

Vuoden ravintola jo 32 vuotta

Arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on myös hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Grön on 27. tunnustuksen saanut ravintola. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Omintakeinen ja tyylikäs

Reilun vuoden toiminta-aikanaan Grön on vakiinnuttanut villit raaka-aineet osaksi päivittäistä menua. Toni Kostian tiimeineen huolehtii, että kasvukauden satoa riittää hyödynnettäväksi eri tavoin säilöttynä läpi talven.

– Grönissä kulkee punaisena lankana makujen rohkea yhdistely. Grön on tässä ajassa, mutta kuitenkin erilainen kuin muut ravintolakarttamme tulokkaat. Se onnistuu yllättämään yhä uudelleen yhdistelmillä, joissa ei ole kikkailun makua, vaan päällimmäiseksi jää tunne tyylikkyydestä ja laadukkuudesta, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus ylistää.

Annokset saavat hämmästelemään aikaa ja paikkaa. Olemmeko Suomessa, onko tämä nyt? Keittiö loihtii perinteisiä makuja aivan uudella tavalla, mutta lapsuuden tuoksumuistoja kutkutellen.

– Jokaisessa annoksessa oli oma koukkunsa ja vahva yllättävyys. Annoksissa oli paljon vastakkainasettelua – tuoretta ja säilöttyä, raakaa ja kypsää, hapanta ja makeaa, pilkottua ja soseutettua, mutta ei niin, että niissä olisi ylimääräistä kikkailun makua, kuvailee Vuoden ravintola -raati.

Hans Välimäki ylisti jo viime vuonna

 Yksi Suomen tunnetuimmista keittiömestareista, kokki Hans Välimäki listasi vuodenvaihteessa vuoden 2016 onnistujat ja epäonnistujat ruokamaailmassa.

Vuoden parhaaksi ravintolaksi Hans Välimäki nimesi juurikin kehutun helsinkiläisravintola Grönin. Välimäki kertoi Makuja.fi-sivustolle valinneensa Grönin omalla listallaan ykköseksi muun muassa ravintolan huikean nopean kehittymisen vuoksi.

– Ravintolassa on samanlaista tekemisen meinikiä kuin Turun Kaskiksessa. Toisaalta ravintola muistuttaa minua myös Chez Dominiquesta. Grön on kehittynyt vuodessa aika pitkälle ja sitä on ollut hienoa seurata vieresta. Ravintolalla on hieno tulevaisuus, jos he jatkavat valitsemallaan tiellä. Ties vaikka saisivat Michelin-tähtiä, Välimäki povasi tammikuun alussa.

 

Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -tunnustukset:

2017 Ravintola Grön, Helsinki

2016 Ravintola Roux, Lahti

2015 Ravintola SPIS, Helsinki

2014 Ravintola Ask, Helsinki

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere

2010 Ravintola Juuri, Helsinki

2009 Ravintola OLO, Helsinki

2008 Ravintola Postres, Helsinki

2007 Ravintola Savoy, Helsinki

2006 Ravintola Demo, Helsinki

2005 Ravintola George, Helsinki

2004 Palace Gourmet, Helsinki

2003 Panimoravintola Herman, Turku

2001 G.W. Sundmans, Helsinki

2000 Chez Dominique, Helsinki

1999 Ravintola Savoy, Helsinki

1998 Kanavaranta, Helsinki

1996 Lyon, Helsinki

1994 Safka, Helsinki

1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki

1992 Julia, Turku

1991 Lehtovaara, Helsinki

1990 Amadeus, Helsinki

1989 Ravintola Henrik´s, Tampere

1988 Ravintola Bellman, Helsinki

1987 Ravintola George, Helsinki

1986 Celine, Helsinki

1985 Palace Gourmet, Helsinki

***

Ravintola Palacen 60-vuotinen historia pala palalta myyntiin 0:45

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.