”Jauhomakkaroihin" liittyy sitkeä uskomus – tämä on totuus makkaroissa käytettävistä jauhoista

makkaraa
Makkaroissa ei käytetä vehnäjauhoa, vaan perunatärkkelystä. Shutterstock

Jauhomakkaroista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lihapitoisuudeltaan alle 63 prosentin makkaroita, jotka vanhassa luokkajaossa kuuluivat B-luokan makkaroihin.

Kutsumanimi jauhomakkara saattaa johtaa harhaan. Vehnäjauhoja kotimaisista grilli- tai lenkkimakkaroista ei nimittäin löydy. Makkaroissa käytettävä jauho on aina ollut ja on edelleen perunatärkkelystä eli perunajauhoa. Siksi myös jauhomakkaroiksi kutsutut tavalliset grillimakkarat ovat yleensä gluteenittomia. 

HK:n lihavalmisteiden tuotekehityspäällikkö Mikko Pajarin korvaan jauhomakkara-nimitys särähtää. 

– En tiedä Suomessa yhtään valmistajaa, joka laittaisi makkaroihinsa vehnäjauhoja. Ryynimakkarat ovat sitten asia erikseen. Makkaroissa ei käytetä muuta jauhoa kuin perunatärkkelystä. 

– Perunajauho on maultaan neutraalia, ja se pitää makkaran rakenteen hyvänä. Sitä on käytetty iät ja ajat makkaranvalmistuksessa, Pajari kertoo.

Perunajauho kiinteyttää makkaran rakennetta ja sitoo vettä.  


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja