Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

”Jauhomakkaroihin" liittyy sitkeä uskomus – tämä on totuus makkaroissa käytettävistä jauhoista

Makkaroissa ei käytetä vehnäjauhoa, vaan perunatärkkelystä.
Makkaroissa ei käytetä vehnäjauhoa, vaan perunatärkkelystä.Shutterstock
Julkaistu 08.04.2016 14:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Jauhomakkaroista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lihapitoisuudeltaan alle 63 prosentin makkaroita, jotka vanhassa luokkajaossa kuuluivat B-luokan makkaroihin.

Kutsumanimi jauhomakkara saattaa johtaa harhaan. Vehnäjauhoja kotimaisista grilli- tai lenkkimakkaroista ei nimittäin löydy. Makkaroissa käytettävä jauho on aina ollut ja on edelleen perunatärkkelystä eli perunajauhoa. Siksi myös jauhomakkaroiksi kutsutut tavalliset grillimakkarat ovat yleensä gluteenittomia. 

HK:n lihavalmisteiden tuotekehityspäällikkö Mikko Pajarin korvaan jauhomakkara-nimitys särähtää. 

– En tiedä Suomessa yhtään valmistajaa, joka laittaisi makkaroihinsa vehnäjauhoja. Ryynimakkarat ovat sitten asia erikseen. Makkaroissa ei käytetä muuta jauhoa kuin perunatärkkelystä. 

perunajauho
Tämän verran perunatärkkelystä on 580 gramman HK:n Sininen -lenkkimakkarassa.MTV

– Perunajauho on maultaan neutraalia, ja se pitää makkaran rakenteen hyvänä. Sitä on käytetty iät ja ajat makkaranvalmistuksessa, Pajari kertoo.

Perunajauho kiinteyttää makkaran rakennetta ja sitoo vettä.  

4:53Helppo makkarakastike ja mustikkarahka

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä grillimakkaroista? Yksi merkintä katosi makkarapaketeista Suomessa jo vuosia sitten – paljasti oleellisen tiedon sisällöstäTiesitkö tätä lauantaimakkarasta? Sisältää ainesosan, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi Keittokinkku, palvikinkku, korppukinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä leikkeleillä on?Pitääkö grillimakkaraan tehdä viillot vai ei? Tässä on totuusNakilla ja makkaralla erilaiset kuoret – mitä suolta makkaroissa oikeasti käytetään?Piilotetaanko makkaraan "kaikki jäte"? Totuus makkaroiden raaka-aineista
MakkaraMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 17.9.13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia