Jätitkö aterian kokonaan välistä? Vaikutus voi olla yllättävän pitkäkestoinen

shutterstock_212293627
Shutterstock

"En ole ehtinyt syömään", toteaa moni keskellä kiireistä arkea. Aterian väliin jättämisellä voi kuitenkin tuoreen tutkimuksen perusteella olla yllättäen merkittäviä negatiivisia jälkivaikutuksia.

Aterioiden skippaamisella saattaa olla uskottua merkittävämpiä vaikutuksia ruokahaluun. Amerikkalaisissa Ohio Staten ja Yalen yliopistoissa tehdyn tutkimuksen mukaan jättämällä aterioita väliin saattaa huomaamattaan lisätä ruokahalua. Tämä johtaa tutkimusten mukaan helposti ahmimiseen.

Aterian skippaaminen ajaa ahmimaan

Tutkimus toteutettiin hiirillä, joista osa sai syödä tasaisesti päivän mittaan. Toinen osa hiiristä sai ruokaa vain kerran vuorokaudessa. Tutkimuksessa vain kerran vuorokaudessa ruokitut hiiret yrittivät ahmia koko päiväksi tarkoitetun määrän ravintoa kerralla. Tämä on verrattavissa paastoamiseen ja sitä seuraavaan ahmimishimoon.

– Vaikka lopetimme hiirten dieetit muutaman päivän kuluttua, ne jatkoivat senkin jälkeen ahmimista, ravitsemukseen erikoistunut professori Martha Belury toteaa.

Tiukalla dieetillä olleiden hiirten paino laski dieetin aikana, mutta niiden paino nousi ennalleen pian sen jälkeen, kun dieetti päättyi. Myös tämä ilmiö on tuttu painonsa kanssa jojoilevien ihmisten kohdalla.

– Ihmiset usein aloittavat ja lopettavat dieettejä ja nämä dieettinsä lopettavat tapaavat lihota, Belury toteaa.

Paastoaminen ja sitä seuraava ahmiminen voivat vaikuttaa tutkimuksen mukaan myös rasvan kerääntymiseen. Tällaisia vaikutuksia huomattiin dieettien jälkeen etenkin paastonneiden hiirten keskivartaloilla.

– Vaikka kaikki söivät saman määrän energiaa, ne varastoivat sitä eri tavalla. Niillä (paastonneilla) rasva varastoitui rasvakudoksena, Belury selittää.

Lähde: CBS

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja