Jätätkö aamiaisen väliin tai syöt myöhään illalla? Vaarannat terveytesi!

food clock aamupala
Shutterstock

Sydänsairauksien, diabeteksen ja ylipainon riski kasvaa, jos et syö aamiaista lainkaan tai syöt myöhään illalla.

Tutkijat Columbian yliopistosta väittävät, että ruokailun ajankohdalla on yhtä suuri merkitys, kuin sillä, mitä syöt. Tulosten mukaan aamiaista syövät ihmiset kärsivät harvemmin korkeasta kolesterolista tai verenpaineesta. Toisaalta ihmiset, jotka jättävät aamupalan väliin ja syövät pieniä välipaloja läpi päivän, ovat useimmin ylipainoisia tai sairastuvat diabetekseen.

–Ruokailun ajankohdalla on merkitystä terveydelle, koska se on yhteydessä kehon sisäiseen kelloon, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja professori Marie-Pierre St-Onge tutkimusryhmän selvityksessä.

Tulokset perustuvat eläinkokeisiin, ja tutkijaryhmä painottaakin, että lisätutkimuksia ihmisillä täytyy tehdä ennen kuin asiaan saadaan tieteellinen vahvistus.

Tutkijat ovat aiemmin kiistelleet aamupalan tärkeydestä terveydelle. Vuonna 2016 tohtori James Betts Bathin yliopistosta sanoi, ettei aamupalan hyötyjä ole tutkittu tarpeeksi. Betts epäili, että uskomukset olivat syntyneet lähinnä markkinointikampanjoiden kautta, joilla on yritetty myydä kuluttajille aamupalatuotteita, kuten muroja ja kananmunia.

Uuden Columbian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan myös iltasyömisen vaikutukset täytyy huomioida ja niitä tulisi tutkia lisää.

Professori St-Onge suosittelee kiinnittämään huomiota niin ruoka-aikoihin kuin ruoan ravintorikkauteen, jotta vältyt tunnesyömisen mukanaan tuomien kaloripitoisten herkkuvälipalojen nauttimiselta.

Lähteet: Telegraph

***Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_master_chef_vip
   MasterChef Suomi

   Rakastettu MasterChef 2020 nostaa kilpailemisen uudelle tasolle sillä tällä kertaa toisistaan ottaa mittaa ruuanvalmistuksen ammattilaisia ja nyt tuomareilla onkin mahdollisuus vaatia kilpailijoilta entistä enemmän kasvua, itsensä ylittämistä sekä huikeita oivalluksia. Tuomareina toimivat Tomi Björck ja Sikke Sumari sekä Kape Aihinen.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja