Jätätkö aamiaisen väliin tai syöt myöhään illalla? Vaarannat terveytesi!

food clock aamupala
Shutterstock

Sydänsairauksien, diabeteksen ja ylipainon riski kasvaa, jos et syö aamiaista lainkaan tai syöt myöhään illalla.

Tutkijat Columbian yliopistosta väittävät, että ruokailun ajankohdalla on yhtä suuri merkitys, kuin sillä, mitä syöt. Tulosten mukaan aamiaista syövät ihmiset kärsivät harvemmin korkeasta kolesterolista tai verenpaineesta. Toisaalta ihmiset, jotka jättävät aamupalan väliin ja syövät pieniä välipaloja läpi päivän, ovat useimmin ylipainoisia tai sairastuvat diabetekseen.

–Ruokailun ajankohdalla on merkitystä terveydelle, koska se on yhteydessä kehon sisäiseen kelloon, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja professori Marie-Pierre St-Onge tutkimusryhmän selvityksessä.

Tulokset perustuvat eläinkokeisiin, ja tutkijaryhmä painottaakin, että lisätutkimuksia ihmisillä täytyy tehdä ennen kuin asiaan saadaan tieteellinen vahvistus.

Tutkijat ovat aiemmin kiistelleet aamupalan tärkeydestä terveydelle. Vuonna 2016 tohtori James Betts Bathin yliopistosta sanoi, ettei aamupalan hyötyjä ole tutkittu tarpeeksi. Betts epäili, että uskomukset olivat syntyneet lähinnä markkinointikampanjoiden kautta, joilla on yritetty myydä kuluttajille aamupalatuotteita, kuten muroja ja kananmunia.

Uuden Columbian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan myös iltasyömisen vaikutukset täytyy huomioida ja niitä tulisi tutkia lisää.

Professori St-Onge suosittelee kiinnittämään huomiota niin ruoka-aikoihin kuin ruoan ravintorikkauteen, jotta vältyt tunnesyömisen mukanaan tuomien kaloripitoisten herkkuvälipalojen nauttimiselta.

Lähteet: Telegraph

***Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja