Mainos

Järkyttävä totuus energiajuomista: Jo yhdellä tölkillä voi olla vakavat seuraukset

Jo yksi tölkki energiajuomaa voi aiheuttaa lapselle kofeiinimyrkytyksen, lääkärit varoittavat.

Yksi tölkillinen energiajuomaa voi olla tarpeeksi aiheuttamaan lapselle kofeiinimyrkytyksen, arvostettu lääkäri on varoittanut.

Kolmen vuoden aikana yli 2 000 alle 6-vuotiasta lasta on viety Yhdysvalloissa sairaalaan energiajuomien sivuvaikutusten vuoksi, paljastaa tutkimus.

Lasten oireisiin on kuulunut muun muassa sydänongelmia ja neurologisia ongelmia, kuten kohtauksia.

Michiganin lastensairaalan lääkäri, Steven Lipshultz, kertoo useimpien energiajuomien sisältävän tarpeeksi kofeiinia aiheuttamaan lapselle mahdollisia ongelmia. Lipshultzin mukaan alle 12-vuotias lapsi voi saada kofeiinimyrkytyksen nautittuaan yli 2,5 milligrammaa kofeiinia jokaista painokiloaan kohden. Hänen laskelmiensa mukaan 50 milligrammaa kofeiinia päivässä on tarpeeksi myrkyttämään keskiverron kuusivuotiaan. Tämä määrä ylittyy reippaasti yhdestä energiajuomatölkillisestä.

Kahvikin voi olla liikaa

Lipshultzin laskemien mukaan myös yhdessä kahvikupillisessa on tarpeeksi kofeiinia aiheuttamaan ongelmia lapselle. Sen sijaan 3,3 desilitran Coca-cola-tölkki sisältää kofeiinia 32 milligramaa, mikä on kohtuullisesti nautittuna turvallinen määrä.

Jos juoma sisältää kofeiinia useasta eri lähteestä, se voi aiheuttaa enemmän sivuvaikutuksia.

Suomessa Eviran mukaan energiajuomien nauttiminen on lasten osalta vanhempien ja huoltajien vastuulla. Juomien myynti ja ostaminen on laillista eikä laki rajoita sitä mitenkään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kuitenkin, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Jotkin kaupat näin tekevätkin.

LUE MYÖS:

Lähde: Daily Mail

MTV LIFESTYLE

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja