Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Järkyttävä sivuvaikutus: Pikaruoan ystävät altistuvat haitallisille kemikaaleille

Tuoreen tutkimuksen mukaan pikaruokaa syövät altistuvat kemikaaleille.
Tuoreen tutkimuksen mukaan pikaruokaa syövät altistuvat kemikaaleille. Shutterstock
Julkaistu 17.04.2016 18:00

MTV LIFESTYLE

Tuore tutkimus osoittaa, että pikaruokaa syövillä henkilöillä on elimistössään enemmän haitallisia ftalaatti-kemikaaleja.

Tutkimuksessa käytettiin dataa 8877 amerikkalaisesta. Tutkimuksessa osallistujat raportoivat syömisensä viimeisen 24 tunnin ajalta. Kolmasosa osallistujista oli syönyt vuorokauden aikana pikaruokaa.  

Eniten pikaruokaa syöneillä henkilöillä oli 23,8 prosenttia enemmän DEHP-ftalaatteja ja lähes 40 prosenttia enemmän DiNP-ftalaatteja elimistössään verrattuna henkilöihin, jotka eivät olleet syöneet pikaruokaa viimeisen 24 tunnin aikana.

Tutkijoiden mukaan erot ovat tilastollisesti merkittäviä.

Mitä haittaa ftalaateista on?

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että roskaruokapakkausten valmistuksessa käytettävät kemikaalit voivat siirtyä ruokaan asti.

Ihminen altistuu ftalaateille lähinnä ravinnon kautta. Ftalaattien lähteitä ovat erityisesti rasvaiset ruuat ja liha, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös viljatuotteet, kuten leipä, kakut, burritot, nuudelit ja riisit. 

THL:n mukaan useiden ftalaattien epäillään olevan haitallisia muun muassa miesten hedelmällisyydelle.  On havaittu, että ftalaateille altistuminen on yhteydessä keskivartalolihavuuteen, insuliiniresistenssiin ja käyttäytymishäiriöihin.

Lähde: Foxnews, THL

Lisää aiheesta:

Tutkimus: "Ikuiset kemikaalit" voivat olla lapsille vakava terveysriskiUseista kuluttajatuotteista löytyvä kemikaali yhdistettiin varhaiseen kuolemaanUltraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksilleYleisesti käytetty lisäaine osasyyllinen liikkumattomuuteen? Tutkijat: Saamme jopa kolme kertaa suositeltua suurempia annoksiaPikanuudeleista paljastui yllättävän haitallisia terveysvaikutuksia – syötkö sinä?Varo näitä rasvoja! Vaikeuttavat laihtumista huomattavasti
PikaruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pikaruoka
  • 7.8.06:32
    Syöpä

    Keuhkosyövän riski voi kasvaa, jos syöt näitä ruokia

  • 7.7.09:45
    Ravintolat

    Uutta tietoa Tanskan KFC-kohusta: Kelvotonta kanaa konkurssikypsässä ketjussa

  • 2.7.17:29
    Ravintolat

    Mäkkärin kanattomat nugetit testissä: "Mausta huomaa..."

  • 1.7.09:17
    Ruoka

    Hesburger lopettaa lastenaterian myynnin

  • 26.6.12:33
    Ravintolat

    Kaikki KFC-ravintolat kiinni Tanskassa – vuodetut viestit paljastavat järkyttävää tietoa