Järkyttävä sivuvaikutus: Pikaruoan ystävät altistuvat haitallisille kemikaaleille

hamppari
Tuoreen tutkimuksen mukaan pikaruokaa syövät altistuvat kemikaaleille. Shutterstock

Tuore tutkimus osoittaa, että pikaruokaa syövillä henkilöillä on elimistössään enemmän haitallisia ftalaatti-kemikaaleja.

Tutkimuksessa käytettiin dataa 8877 amerikkalaisesta. Tutkimuksessa osallistujat raportoivat syömisensä viimeisen 24 tunnin ajalta. Kolmasosa osallistujista oli syönyt vuorokauden aikana pikaruokaa.  

Eniten pikaruokaa syöneillä henkilöillä oli 23,8 prosenttia enemmän DEHP-ftalaatteja ja lähes 40 prosenttia enemmän DiNP-ftalaatteja elimistössään verrattuna henkilöihin, jotka eivät olleet syöneet pikaruokaa viimeisen 24 tunnin aikana.

Tutkijoiden mukaan erot ovat tilastollisesti merkittäviä.

Mitä haittaa ftalaateista on?

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että roskaruokapakkausten valmistuksessa käytettävät kemikaalit voivat siirtyä ruokaan asti.

Ihminen altistuu ftalaateille lähinnä ravinnon kautta. Ftalaattien lähteitä ovat erityisesti rasvaiset ruuat ja liha, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös viljatuotteet, kuten leipä, kakut, burritot, nuudelit ja riisit. 

THL:n mukaan useiden ftalaattien epäillään olevan haitallisia muun muassa miesten hedelmällisyydelle.  On havaittu, että ftalaateille altistuminen on yhteydessä keskivartalolihavuuteen, insuliiniresistenssiin ja käyttäytymishäiriöihin.

Lähde: Foxnews, THL

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja