Japanilaista herkkua koskeva huijaus puhuttaa – myyty jopa 400 euron kilohinnalla

kobe_nauta_salud
Jani Kinnunen / Sivumaku

Kuuluisaa japanilaista Kobe-lihaa on ryhdytty puolustamaan enenevissä määrin, sillä tuotenimeä on käytetty ympäri maailmaa väärin.

Amerikassa on noussut haloo siitä, että paikallisissa ravintoloissa asiakkaille on virheellisesti väitetty, että he ovat ostamassa jopa 400 euron kilohinnalla myytävää Kobe-härkää. Oikeasti lautasella on saattanut olla aivan tavallista japanilaista naudanlihaa.

Vain yhdeksän amerikkalaisravintolaa tarjoaa oikeaa Kobe-lihaa

Japanilaiset lihantuottajat ovat nostaneet kissan kunnolla pöydälle ja paljastaneet, että vain yhdeksän amerikkalaista ravintolaa tarjoaa oikeasti Kobe-lihaa asiakkailleen. Monessa paikassa pihvejä kuitenkin mainostetaan aitona Kobe-lihana.

Kobe Beef Marketing & Distribution Promotion -yhdistyksestä kerrotaan, että vielä nykyisin on mahdollista, että Kobe-lihaksi kutsutaan myös sellaisia lihoja, jotka eivät täytä japanilaisten asettamia tarkkoja vaatimuksia. Japanissa on kuitenkin ryhdytty toimiin sen puolesta, että Kobe-nimen käyttöä ryhdyttäisiin valvomaan samaan tapaan kuin samppanjan tai parmesanjuuston nimiä. 

Tiedätkö, mitä on Kobe-liha?

Kobe-lihaksi kutsutaan Japanista kotoisin olevasta Wagyu-rotuisesta naudasta tarkkojen sääntöjen puitteissa tuotettua lihaa. Kobe-liha on aina Japanese Black -nautaa, tarkalleen ottaen Tajima-gyu-rotua. Kobe-härkä on suojattu sertifioinnilla.

Japanilaisten kansallisylpeydeksikin kutsuttua lihaa on saanut viedä ulkomaille vasta vuodesta 2012 saakka, eli todennäköisesti Japanin ulkopuolella tätä ennen nautitut pihvit eivät ole olleet tätä arvostettua lihaa.

– Olenpa itsekin nähnyt suomalaisessa lihatiskissä myytävän Kobe-nautaa 180 euron kilohintaan muutama vuosi takaperin, Sivumaku-ruokablogia kirjoittava Jani Kinnunen kirjoitti maaliskuussa 2015.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat