1:38

Jamie Oliverin uusi mikroateria kohun keskellä – julkkiskokkia syytetään kulttuurisesta omimisesta

Julkkiskokki Jamie Oliveria syytetään Jamaikan kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia.

Katso yllä olevalta videolta, millainen keittiö-Lantikka Jamie Oliverin perheellä on!

Jamie Oliver julkaisi vastikään uuden mikrossa valmistuvan riisiaterian, joka on saanut osakseen voimakasta paheksuntaa Britanniassa, kertoo muun muassa The Guardian.

Oliverin uutta "Punchy jerk rice" -nimellä kulkevaa mikroateriaa pidetään jamaikalaisen kulttuurisena omimisena, sillä aterian nimi viittaa Jamaikan ruokakulttuurin tunnettuun jerk-mausteseokseen ja kritisoijien mukaan Oliverin ruoalla ei ole mitään tekemistä alkuperäisen mausteseoksen kanssa.

Sosiaalisessa mediassa useat ihmiset ovat kritisoineet uutuustuotetta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Jamie Oliver, mietin vain, tiedätkö mitä jamaikalainen jerk oikeasti on? Se ei ole vain sana, jonka voit laittaa asioiden eteen myydäksesi tuotetta. Jerk-riisisi ei ole ok. Tämän Jamaikan kulttuurisen omimisen pitää loppua, twiittasi brittiläinen kansanedustaja Dawn Butler, jolla on jamaikalaiset vanhemmat.

Ei ole olemassa jerk-riisiä

Jerk viittaa Jamaikalaiseen grillimarinadiin, jota käytetään kanan tai porsaan maustamiseen. Jamaikalaissyntyisen televisiokokki Rustie Leen mukaan ole olemassa sellaista tuotetta kuin jerk-riisi.

– Jerk tarkoittaa grillaamista. Joten, et voi grillata riisiä. Jos olet kokeillut paistaa riisiä grillissä, se tippuisi läpi. Se on naurettavaa, Lee sanoo The Guardianin haastattelussa.

Oliverin riisissä ei olla myöskään käytetty jerk-mausteseokseen perinteisesti kuuluvia mausteita.

Rustie Leen mukaan Oliverin mikroriisi vääristelee karibialaista kulttuuria.

– Pidän Jamiesta, mutta lapset saattavat nähdä tämän [tuotteen] ja ajatella, että se on osa kulttuuriamme. Se ei ole. Jos hän olisi nimennyt sen 'Jamien pukkariisiksi' tai sanonut sen saaneen vaikutuksia Karibiasta, se olisi ollut hyväksyttävää, mutta kirjaimellisesti jerk-sanan ottaminen, kun jerk tarkoittaa grilliruokaa, Lee sanoo.

Vaikea aihe erityisesti Britanniassa

Osa sosiaalisen median kommentoijista on kuitenkin puolustanut Oliveria ja ihmetellyt, miksi asiasta on noussut niin suuri haloo.

Helsingin Sanomissa kuitenkin kiteytetään, että nyt meneillään olevassa jerk-kohussa ongelmana on se, että Jamie Oliver on ottanut ehkä jamaikalaisen keittiön tunnetuimman elementin eli jerk-mausteseoksen, ja luonut sen nimeä kantavan tuotteen kunnioittamatta sitä, mistä tuotteessa oikeasti on kyse.

Aihe on myös herkkä erityisesti Britanniassa, jonka kanssa Jamaikalla on vaikea orjuuden ja kolonialismin täyttämä historia. Jerk-kokkaus on olennainen osa sorretun kansan tarinaa, HS:ssa huomautetaan.

Lisäksi Oliver pyrkii tienaamaan rahaa tuotteella eli vastustajien mukaan juuri jamaikalaisella kulttuuriperinnöllä.

Lähteet: The Guardian, Twitter, Helsingin Sanomat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja