Jälkiruoka, joka vie kielen mennessään – tätä on pakko kokeilla!
Ruokabloggaaja ja -kirjailija Mari Moilanen suosittelee kokeilemaan herkullisen baklavan reseptiä.
Mari Moilasen uutuuskirjasta Syötäviä vietäviä – lahjoja keittiöstä (Kirjapaja 2016) löytyy suussasulavan baklavan resepti. Kirjailija itse suosittelee lämpimästi kokeilemaan reseptiä, joka on yksi hänen omista jälkiruokasuosikeistaan.
TIESITKÖ? Baklava tarkoittaa makeaa leivonnaista, jota on tapana valmistaa erityisesti Lähi-idässä, Balkanilla ja Etelä-Aasiassa. Baklavan pääraaka-aineet ovat perinteisesti filo-taikina, pähkinät sekä siirappi.
Baklava
9 palaa, noin 20X20 cm vuoallinen
8 arkkia filotaikinaa
1,5 dl pistaaseja
0,5 dl manteleita
0,5 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
0,5 tl aitoa vaniljaa jauheena
2 rkl ruokosokeria
75 g voita
pistaasi- ja mantelirouhetta koristeluun
Siirappi:
1 + 3/4 dl hunajaa
1 rkl ruusuvettä
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
Sulata filotaikinat pakkauksen ohjeen mukaan. Mittaa mausteet, ruususokeri, pistaasit ja mantelit tehosekoittimen ja aja seos karkeaksi rouheeksi. Sulata voi.
Valmista baklava neliön tai suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Leikkaa filotaikinasta kymmenen vuokaan sopivaa palaa.
Voitele yksi filotaikinapala sulalla voilla ja aseta se vuokaan. Tee näin viisi kerrosta. Leitä sitten täyte kakkuun ja peitä seuraavilla viidellä, voilla voidellulla filotaikina-arkilla.
Paista 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia, laske sitten lämpöä hieman 170 asteeseen, ja paista vielä 10-15 minuuttia.
Valmista tällä välin hunajainen siirappi kuumentamalla hunaja kattilassa ja maustamalla se ruusuvedellä sekä appelsiinin kuorella ja mehulla. Kun baklava on kullanruskea ja rapea, ota se uunista ja pistele pintaan reikiä. Kaada päälle hunajasiirappi ja anna kakun tekeytyä parinkymmenen minuutin ajan.
Ripottele pinnalle hieman rouhittuja pistaaseja sekä manteleita ja leikkaa baklava sopivankokoisiksi paloiksi.
Lähde: Mari Moilanen: Syötäviä vietäviä – lahjoja keittiöstä (Kirjapaja 2016)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa