Jäikö lounas väliin? Näillä eväillä vältät kurnivan vatsan

välipala
Shutterstock

Tiedossa voi olla kiireinen päivä, tai ehkä aikataulut ovat pettäneet yllättäen. Joskus lounaalle ei yksinkertaisesti ehdi.

Paljon kuitua tai proteiinia sisältävät ruoat pitävät nälän loitolla pitkään. Osa The Daily Mealin listaamista ruoista pelastaa yllättäen väliin jäävän aterian, osalla niistä taas voi ennakoida silloin, kun tietää, ettei aikaa tauoille välttämättä ole.

Kreikkalainen jogurtti

Kreikkalaisessa jogurtissa on hitaasti imeytyvää proteiinia, jonka ansiosta se pitää nälkää pitkään. Kulhosta lusikoituna kreikkalainen jogurtti maistuu erityisen hyvältä muiden terveellisten asioiden, kuten marjojen, siemenien ja hunajan, kanssa.

Herneproteiini

Herneproteiinijauhe on luonnostaan täysin vegaaninen vaihtoehto esimerkiksi heraproteiinille. Herneproteiini on neutraalin makuista, joten sen lisääminen smoothieen ei muuta sen makua paljoa.

Ruskea riisi

Valkoiset riisit ja pastat kannattaa viimeistään nyt vaihtaa ruskeaan riisiin ja täysjyväpastaan. Vähemmän käsitellyssä ruoassa sen luontaiset ominaisuudet säilyvät paremmin kuin pitkälle prosessoiduissa ruoissa. Tumman riisin ja pastan huima kuitupitoisuus täyttää vatsan pitkäksi aikaa.

Kaurahiutaleet

Kaurahiutaleista saa paljon kuitua, joka pitää kylläisenä. Kaurapuurotraumoista kärsivien lohduksi niitä voi käyttää paljon muuhunkin, esimerkiksi jogurttiin sekoitettuna.

Siemenet

Erilaisia syötäviä siemeniä on niin paljon, että niiden terveyshyötyjä ei voi niputtaa yhteen, mutta yhteistä niillä on korkea kuitupitoisuus. Lisäämällä salaatin sekaan kourallisen auringonkukansiemeniä, salaatin ruokaisuus lisääntyy huomattavasti.

Banaanit

Banaani on täyttävää ja siinä on paljon energiaa. Ei ihme, että sitä on pitkään käytetty urheilijoiden keskuudessa täyttämään lisäenergian tarvetta!

Vesi

Joskus vetämätön olo johtuu nestehukasta. Jos edellisestä ateriasta on vain hetki, ja nälkä kurnii silti, kannattaa juoda iso lasi vettä. Nestehukka voi jopa estää ravintoaineiden imeytymisen.

Tölkkipavut

Pavuissa on paljon kuitua ja proteiinia, mutta vain vähän rasvaa. Ne siis karkottavat ärsyttävän pikkunälän pitkäksi aikaa. Tölkkiin pakattuja papuja ei tarvitse liottaa tai esikäsitellä muuten, minkä vuoksi niiden käyttäminen osana ateriaa on nopeaa ja helppoa.

Itsetehdyt energiapatukat

Kaiken itsetehdyn isoin etu on se, että niiden tuoteselosteita ei tarvitse tihrustaa tietääkseen ruoan sisällön. Patukasta saa myös tehtyä juuri niin energiapitoisen kuin haluaa. Esimerkiksi paljon pähkinää sisältävät patukat pelastavat kiireisen päivän. Vaikka aterian jättäminen väliin ei ole suositeltavaa, on runsaasti kuitua ja proteiinia sisältävä, puhtaista raaka-aineista tehty patukka paljon tyhjää parempi.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja