Jaakko meni mustikkaan, mutta palasi kotiin tyhjin käsin – siitä se ajatus sitten lähti

Kännykällä mustikkametsään – apuvälineitä apajien löytämiseen 9:25 Kännykällä mustikkametsään – apuvälineitä apajien löytämiseen
KATSO VIDEO: Näin toimii uusi sovellus, jolla löytää parhaat mustikka-apajat.

Uusi suomalaissovellus kertoo, mistä löytää todennäköisimmin mustikkaa.

Suomessa on kehitetty maailman ensimmäinen kuluttajien käyttöön tarkoitettu sovellus, joka näyttää mustikoiden todennäköisimmät ja parhaat esiintymisalueet maastokartalla. Uuden Satokausi-sovelluksen Sovelluksen ovat kehittäneet Satokausikalenteri sekä marjastusta intohimoisesti harrastava biologi Jaakko Junikka.

Tyhjät marjasangot johtivat oivallukseen

Idea sovellukseen syntyi, kun Jaakko Junikka palasi eräältä mustikkareissulta tyhjin käsin kotiin.

– Kävin kerran Jyväskylän ympäristöstä etsimässä mustikoita, ajelin pitkän kierroksen ja ei löytynyt. Toisella kerralla, kun tuli ajatus lähteä, täytyi ongelmaan keksiä jonkinlainen ratkaisu, biologi kertoi Huomenta Suomessa.

Biologi ryhtyi tutkimaan asiaa tarkemmin ja olemassa olevien paikkatietojen kautta yhdistelemään neljälle eri näytölle niitä tekijöitä, joiden tiedetään ennustavan mustikkaa.

– Yhdistelin vaivalloisesti sormella, että nuo. nuo ja nuo tekijät kun ovat yhdessä, niin tuolla pitäisi olla. Mentiin katsomaan ja kerättiin kaikki sangot täyteen. Testasin kolmeen muuhun paikkaan ja kaikkiin se toimi. Siitä lähti idea yhdistää mustikkaa ennustavia tekijöitä.

Yli 90 prosenttia mustikkasadosta jää joka vuosi poimimatta

Satokausikalenterin mukaan suomalaisten marjastusinto on viime vuosina hiipunut. Tutkimusten mukaan suurin syy tähän on se, että hyviä marjapaikkoja ei tunneta. Yli 90 prosenttia mustikkasadosta jää joka vuosi poimimatta.

Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjulan mukaan uusi marjasovellus tukee missiota lisätä suomalaisten kasvistenkulutusta. Tänä vuonna on epävarmaa, miten mustikkaa saadaan esimerkiksi teollisuuteen poimittua, koska poimijoita ei ole riittävästi. 

– Sovellus auttaa meitä yksilöinä turvaamaan ainakin oman suomalaisen marjan saannin, Karjula totesi Huomenta Suomessa.

Miten uusi mustikkasovellus toimii ja joko kannattaa lähteä mustikkaan? Katso videolta haastattelu. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.