Itseleivotut hampurilaissämpylät

MTV Oy, All rights reserved

Kuten niin usein olen toistellut, Suomessa moni hieno ruoka on jäänyt mättöotsikon alle aivan liiaksi. Burgeri on yksi uhreista, mutta onneksi katuruokabuumi korjaa tilannetta hurjalla vauhdilla. Burgerissa on kaksi kunnollista taidonnäytettä, pihvi ja sämpylä. Kuulen usein mielipiteitä burgerista perustuen höysteisiin. Tulisuuteen, kastikkeeseen, lisukkeiden määrään jne. Ymmärrettävää, koska sämpylät ovat usein identtisiä kaikkialla ja pihvitkin perus tukkukamaa.

Paikataan tilannetta mainiolla burgerisämpyläreseptillä. Sen avulla saat aikaiseksi sämpylän, joka oikeasti maistuukin joltain ja näyttää upealta. Ja on helppo leipoa.

Burgerisämpylät

8 sämpylää

8 dl vehnäjauhoja

0,5 dl maitoa

2,5 dl vettä

15 g tuorehiivaa (tai 7 g kuivahiivaa)

40 g voita

2 rkl sokeria

2 tl suolaa

3 kananmunaa

seesaminsiemeniä, paahdettuna

Sekoita kattilassa maito, vesi ja voi. Lämmitä levyllä hetken aikaa, jotta voi sulaa. Anna jäähtyä hetki. Sekoita mukaan hiiva ja anna liueta. Sekoita käsin tai monitoimikoneella kulhossa 5 dl jauhoja, suola ja sokeri sekä maitoseos. Sekoita mukaan 2 kananmunaa. Vaivaa taikinaa muutamia minuutteja ja lisää jauhoja hiljalleen, kunnes saat sileän ja kimmoisan taikinan. Laita taikina voideltuun kulhoon kohoamaan 2 tunniksi.

Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan leivinpaperille. Tee mielummin hiukan littanoita sämpylöitä, koska ne kohoavat vielä paljon. Anna kohota vielä tunti. Lämmitä sillä välin uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 10 minuuttia tai kunnes sämpylöissä on kaunis kullanruskea väri.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat