Itse tehty leipäjuusto on takuuvarma herkku! Poimi talteen syksyn klassiset jälkiruokareseptit

leipäjuusto1
Shutterstock

Tänään vietetään maailman ruokapäivää. Nyt onkin siis hyvä aika verestää muistoja ja herkutella perinteisillä suomalaisilla jälkiruoilla. 

Suomi on pullollaan erilaisia perinneruokia, jotka ovat jäänet monelta unohduksiin. Viikonloppuna onkin hyvää aikaa tarttua kauhan varteen ja kokeilla miltä maistuu itse tehty leipäjuusto tai pohjanmaalainen pannukakku. 

Kropsu

Kropsu on etelä-pohjanmaalainen uunissa paistettava ja hillon kanssa tarjoiltava pannukakku. Pannukakku valmistuu helposti uunissa ja on omiaan kylmenevän syyspäivän jälkiruokana. 

Ainekset

60 g voita
4 kpl kananmunia
6 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa tai
kerma-maitoa
2 tl suolaa

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää suola ja vehnäjauhot, sekoita tasaiseksi. Lisää sulatettu voi ja anna taikinan seistä puolisen tuntia. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200°C uunissa 20–30 minuuttia niin, että pinta on kauniin ruskea ja kupruilevaa. Tarjoa hillon ja kermavaahdon kanssa.

Leipäjuusto

Leipäjuusto on Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa tunnettu kuumennetusta maidosta ja juoksuttimesta paistettu tuorejuusto. Leipäjuusto on helppo valmistaa myös kotioloissa, tarvitset vain maitoa, juoksutinta ja suolaa. Leipäjuusto tarjoillaan perinteisesti lakkahillon kanssa, mutta voit halutessasi kokeilla myös muita hilloja. 

Ainekset

12 l maitoa
4 tl juustonjuoksutetta
2-3 tl suolaa

Lämmitä maito 38-asteiseksi ja lisää sitten juustojuoksute. Anna maidon juoksettua astiassa kunnes juustomassan pinta on kova. Lämmitä juustomassaa uudelleen samassa kattilassa noin 40 asteessa huolellisesti sekoittaen, kunnes hera alkaa irtaantuaa. Painele massa astian pohjaan ja kaada hera pois. Siirrä massa juustolaudalle ja painele juustomassa pyöreän, litteän leivän muotoiseksi.

Paista leipäjuustoa avotulella tulen loimussa, kunnes pintaan ilmestyy tummia täpliä. Jäähdytä juusto laudalla, jotta heraa valuu pois.  Voit käyttää myös todella kuumaa uunia ja paistaa leipäjuustoa grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan. 

Ripottele juuston pintaan molemmille puolille suolaa ja hiero suola puulastalla juuston pintaan. Tarjoa lakkahillon kanssa jälkiruoaksi.

Mustikka-hillakiisseli

Hillaa eli lakkaa kasvaa runsaimmin Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla, mutta tätä marjaa on saatavilla kuitenkin koko Suomessa. Terveelliset lakka ja mustikka ovat pääosassa tässä nopeasti valmistuvassa jälkiruokakiisselissä, joka on monille tuttu jo lapsuudesta. 

Ainekset

1 l vettä
5 dl mustikoita
0,5–1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
4 dl hilloja

Laita kylmään veteen 3 desiä mustikoita ja keitä mehuksi. Mausta liemi sokerilla. Saosta mehu kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja anna kiisselin kiehahtaa. Lisää loput mustikat ja hillat. Kaada tarjoiluastiaan, ripottele kiisselin pinnalle vähän sokeria ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat