Innostuvatko suomalaiset pikkutuhmista leivonnaisista? "Pieni ujous estää herkun hankkimisen"

pikkutuhmat21
Maistuisiko tissikakku? Hanna Määttä

Jyväskylän Jyskässä sijaitseva herkkukauppa Viettelys tarjoaa perinteisten leivonnaisten lisäksi myös tuhmempia vaihtoehtoja.

Härskejä leivonnaisia on some pullollaan. Myös Suomesta löytyy osaamista, kun tarjolle tarvitaan peruspullaa tuhmempia herkkuja.

Jyväskyläläinen Hanna Määttä sai idean pikkutuhmista leivonnaisista jo pari vuotta sitten.

– Innostus tuhmiin leivonnaisiin tuli katsoessani Simpsoneita. Kyseisessä jaksossa Marge leipoi tuhmia kakkuja leipomossa. Samalla ideani syntyi. Se oli ennennäkemätöntä. Missään en livenä ollut näitä nähnyt ja ajattelin, että niitä luultavasti on myös hauska tehdä. Ideaa pyörittelin päässäni parisen vuotta. Nyt vihdoin perustaessani Viettelyksen pääsin tätäkin haavetta toteuttamaan, Määttä intoilee.

Tällä hetkellä pikkutuhmissa valikoimissa ovat nais- ja miespuoliset kuppikakut. Määttä kertoo, että myös vartalotäytekakkuja on pyydetty. Seuraava haaste on keksiä uusia malleja koristeeksi ja uusien makuyhdistelmien luominen.

– Uusia malleja on tulossa, mutta en paljasta niitä vielä.

Pikkutuhmuudet syntyvät tunteella: malleja tai muotteja ei ole, joten jokainen koriste on uniikki tuote.

– Koriste vain muotoutuu käsissä siihen muotoon, mikä on fiilis sillä hetkellä. Ideat tulevat omasta päästä, Määttä kertoo.

Ei pelkkiä pikkutuhmia

Viettelys ei tarjoa pelkkiä kuppikakkuja, vaan herkkuja löytyy laidasta laitaan.

– Minulla on laaja tuotevalikoima. Teen täytekakuista macaroneihin, piiraista peruspullaan. Eli laidasta laitaan. 

Eikä pikkutuhmien herkkujen kysyntä olekaan ylittänyt perinteisempiä leivonnaisia – ainakaan vielä. Pikkutuhmia leivonnaisia tilataan pääasiassa synttäreille, polttareille ja pikkujouluihin.

Määtän oma suosikki omista valikoimista on vaniljakuppikakku, jonka päällä on voi-tomusokeri kuorrute ja naiskoriste. Mutta miksi? – Koska siinä käytetään eniten sokerimassaa ja olen hyvin perso makealle, Määttä nauraa.

– Ehkä pieni ujous estää herkun hankkimisen. Tuote on kuitenkin vielä ollut hieman tuntematon Suomessa, ehkäpä mielenkiinto pikkuhiljaa kasvaa, Määttä pohtii.

Itseoppinut leipuri

Määtän innostus leipomiseen ei ole alkanut aivan äskettäin, vaan taitoa on testailtu jo vuosia.

– Huvikseni olen leiponut vuosikausia, aina oikeastaan. Olen itseoppinut leipuri: kokeilun ja epäonnistumisien kautta oppinut. Ja ystäviä ja sukulaisia on käytetty "koekaniinina". Eivät ole vastaan sanoneet, kun tuoreet leivonnaiset on eteen laitettu. He uskaltavat suoraan sanoa, mitä mieltä ovat leivonnaisista, Määttä kiittelee.

Ystävät ja perhe suhtautuvatkin todella hyvin myös leivonnaisbisneksen pikkutuhmaan puoleen.

– Tsemppiä on tullut kovasti. Tuotteina kun on muitakin tuotteita, niin suhtautuminen oikeastaan kaikkialta on positiivista. Tämä on mukava pilke silmäkulmassa tehty tuote yritykselleni muiden tuotteiden lisäksi. Haluankin kiittää kaikkia niitä, jotka ovat "joutuneet" syömään kokeilujani ja ovat antaneet rakentavaa kritiikkiäkin. Ilman heidän tukea asiat voisivat olla toisin! 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja