Mainos

Hyödynnä syksyn superhalpa trendivihannes – maistuu myös raakana

Kaalit ovat syksyllä parhaimmillaan, ja niitä kannattaakin hyödyntää monipuolisesti keittiössä etenkin kesän jälkeen.

Kaaleja voidaan käyttää tuoreena, kypsennettynä sekä säilöttynä talven varalle. Monikäyttöinen kaali onkin helppo ujuttaa osaksi arjen ruokarutiineja.

– Monikäyttöiset kaalit taipuvat salaatteihin, raasteisiin ja lämpimiin ruokiin, lisäkkeiksi muille ruuille sekä leivontaan, listaa Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa.

Erilaiset kaaliruoat ovat lähi- ja perinneruokaa parhaimmillaan. Monesti ne ovat suuritöisiä, mutta palkitsevat usein valmistuttuaan.

– Esimerkiksi kaalikääryleitä varten kannattaa kerätä porukka yhteen keittiöön ja valmistaa isompi määrä kerralla. Osa herkuista voidaan syödä saman tien, osa voidaan pakastaa hyisen talven varalle. Taidot ja reseptit siirtyvät samalla myös tulevaisuuteen maukkaassa muodossa, Asunmaa toteaa.

Kokeile rohkeasti uusia kaaliruokia

Maa- ja kotitalousnaisista neuvotaan, että valkokaalista saa kipakan seuralaisen vaikkapa syksyn liharuuille. Voimakkaan vihreä lehtikaali maistuu muhennoksessa meheväksi kypsennettynä. Trendikäs kukkakaali puolestaan yllättää soseessa.

– Kukkakaalisosetta voi tarjota perunasoseen sijaan, Asunmaa vinkkaa.

Asunmaa suosittelee kokeilemaan myös raikasta kyssäkaalia. Suomalaisille hieman tuntemattomamman kyssäkaalin kuoriminen on kaiken vaivan arvoista, sillä se sopii ruokapöytään niin napostelupaloina, raasteena kuin nopeasti nyytissä kypsennettynä lisäkkeenäkin.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja