Hyödynnä "roskakalat" helposti: "Valmistaminen on helpompaa kuin kuvitellaan"

pikkukaloja
Shutterstock

Suomalaiset hyödyntävät "roskakaloiksi" miellettyjä kaloja vasta vähän, mutta helpot ja maukkaat reseptit ja edulliset hinnat houkuttavat kokeilemaan myös tuntemattomampia kalalajeja.

Kalanystävän pasta

Ainekset:

ruokaöljyä
2 tl suolaa
1 pieni purjo tai iso sipuli
1 pieni kesäkurpitsa
250 g ahventa, siikaa tai muuta kalaa
2 dl ruokakermaa
½ kalaliemikuutio
½ dl silputtua tilliä
½ dl sitruunan mehua tai valkoviiniä
½ tl rouhittua mustapippuria
suolaa
n. 350 g pastaa (esim. ruispasta tai tagliatelle)

1. Pane pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. Lisää veteen loraus öljyä ja 2 tl suolaa.
2. Huuhtele purjo ja viipaloi se tai kuutioi sipuli. Suikaloi kesäkurpitsa ja kirjolohi pikkusormen paksuisiksi suikaleiksi.
3. Kuullota purjo ja kesäkurpitsa kattilassa tai kasarissa ja sekoita siihen ruokakerma ja liemikuutio. Anna kiehua noin 5 minuuttia.
4. Sekoita pasta kiehuvaan veteen ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
5. Lisää ruodottomat kalaviipaleet, sitruunamehu tai valkoviini, tillisilppu ja pippuri kastikkeen joukkoon. Kuumenna ja tarjoa pastan kanssa.

Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen muistuttaa kalastuksen ja kalan syömisen kuuluvan isona osana suomalaiseen elämäntapaan.

– Oman saaliin hyödyntäminen on tärkeä osa kalastusta. Saaliin valmistaminen on helpompaa kuin kuvitellaan, Partanen kertoo.

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Marjo Ranta listasi muutamia helppoja vinkkejä hyödyntää muuten vähemmän kokattua ahventa ja särkikaloja.

Silakat saa fileiksi ilman apuvälineitä

Ranta muistuttaa, että pikkukalat fileoidaan samalla tavalla kuin isommatkin, mutta usein pieniä kaloja on työlästä perata nahattomiksi fileiksi. Pikkukaloille riittää usein perkaaminen, eli kidusten ja sisälmysten poistaminen.

– Tämä onnistuu ilman mitään kummempia apuvälineitäkin. Pikkumuikkujen puhkominen onnistuu hyvin käsin. Silakat saa käsin fileiksi asti, Ranta kertoo.

Pikkukaloja voi hyödyntää kätevästi kalapullissa ja -pihveissä.

– Nahattomiksi peratut kalat jauhetaan monitoimikoneella massaksi ja maustetaan. Tähän kannattaa käyttää ruotoisia kaloja, sillä kalamassassa ruodot eivät haittaa.

Ranta paljastaa, että esimerkiksi särkipullat aasialaisittain maustettuna ovat erittäin maukkaita.

Pitkä haudutus pehmentää ruotoisetkin kalat. Rannan oma suosikkiresepti sisältääkin haudutettuja särkikaloja tai nyljettyä ahventa. 

– Tarjoilen nämä tomaattikastikkessa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat