Hurjat 77 kiloa lihaa ja 178 kiloa maitotuotteita – näin keskivertosuomalainen söi vuonna 2014

Shutterstock

Luonnonvarakeskus Luke selvitti, kuinka paljon suomalainen söi keskimäärin eri ryhmien ruoka-aineita vuonna 2014.

Suomessa keskivertohenkilö söi ja joi viime vuonna 178 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 80 kiloa viljaa, 77 kiloa lihaa, 65 kiloa vihanneksia ja 61 kiloa hedelmiä. Nämä tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskus Luken ravintotaseen ennakkotiedoista.

Viljan kulutus pysyi ennallaan

Viljan kokonaiskulutus pysyi ennallaan – eli noin 80 kilossa henkeä kohti. Kauran kulutus sitä vastoin kasvoi kilon edellisvuodesta ja rukiin kulutus väheni lähes saman verran. Vehnää ja ohraa käytettiin samaan tapaan kuin edellisvuosina, mutta riisin kulutus pieneni 400 grammaa

Siipikarjaa syötiin edellisvuotta enemmän

Lihaa keskivertohenkilö söi viime vuonna hieman alle 77 kiloa, eli puoli kiloa vähemmän kuin vuonna 2013. Siipikarjanlihaa kului 600 grammaa edellisvuotta enemmän. Myös naudanlihan kulutus kasvoi hieman. Sianlihan käyttö sen sijaan pieneni kolmisen prosenttia.

Kananmunien kulutus lievässä nousussa

Kananmunia syötiin hieman alle 11 kiloa. Kulutus oli edelleen lievässä nousussa – kasvua oli vajaa kaksi prosenttia edellisestä vuodesta. Voin kulutus laski parin vuoden takaiselle tasolle noin neljään kiloon.

Maitotuotteiden kulutus lievässä laskussa

Kaikkiaan nestemäisiä maitotuotteita käytettiin viime vuonna keskimäärin 178 kiloa henkeä kohti eli vajaa kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kermaa ja piimää kului noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013. Juuston kulutus jatkoi kasvuaan ja oli noin 25 kiloa henkeä kohti.

Tuoreet vihannekset käyvät kaupaksi

Tuoreiden hedelmien kulutus kasvoi 2,5 kilolla edellisvuodesta, noin 54 kiloon.Tästä 13 kiloa oli sitrushedelmiä ja 41 kiloa muita hedelmiä, joista noin kaksi kolmasosaa banaania ja omenoita. Hedelmäsäilykkeitä ja kuivattuja hedelmiä käytettiin yhteensä 7 kiloa. Tuoreiden vihannesten kulutus kasvoi edellisvuodesta seitsemän prosenttia, noin 65 kiloon.

– Todellinen kulutuksen kasvu ei välttämättä ole näin suuri, sillä viime vuoden hyvä vihannessato heijastuu suoraan kulutuslukuun, toteaa aktuaari Tarja Kortesmaa Luonnonvarakeskuksesta.

Luken ravintotase on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Taseessa lasketaan yli 60 tuotteesta koti­mainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Kotimainen käyttö jakautuu edelleen eri käyttötarkoituksiin: eläinrehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi sekä ruoka­käyttöön. Tiettyjen tuotteiden, kuten vihannesten, kulutusluvut ovat tällä tilastointimenetelmällä vain suuntaa antavia. Ne kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa ja ne sisältyvät tällöin kulutusmääriin. Lihan kulutusmäärät on ravintotaseessa ilmoitettu luullisena eli ruholihana.

Lähde: Luonnonvarakeskus Luke

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja