Hurja väite yhden Coca-Cola -tölkillisen vaikutuksista kehoon leviää netissä – mitä sanovat asiantuntijat?

kokis
Yksi tölkki kolajuomaa sisältää jopa 10 teelusikallista sokeria. Shutterstock

Farmaseutin tekemä blogipostaus yhden kolatölkillisen vaikutuksista kehoon on viime päivien aikana levinnyt tehokkaasti ympäri internetiä ja ulkomaisia medioita. Asiantuntijat ovat kuitenkin eri mieltä siitä, pitävätkö väitteet paikkansa.

Hurjat väitteet kolajuomien vaikutuksista kehoon ovat levinneet nopeasti netissä. Brittilaisen lääketieteen asiantuntijan, farmaseutti Niraj Naikin blogipostauksesta liikkeelle lähtenyt infografiikka esitti Coca-Cola tölkin juoman vaikutuksia keholle. Naikin mukaan kolan juominen aiheuttaa melkoisia koettelemuksia keholle tunnin sisällä juomisesta.

Hurjat väitteet lähtivät leviämään nopeasti netissä ja mediossa, mutta nyt toiset asiantuntijat ovat lähteneet kumoamaan väitöksiä. Kalifornian yliopiston tutkija KimberStanhope kommentoi väitteiden paikkaansa pitävyyttä Buzzfeedille

Kolajuoma aiheuttaa kiistaa: Näistä tutkijat ovat eri mieltä

Naikin blogipostauksessa julkaistu infografiikka esitti mitä kehossa tapahtuu yhden Coca-Cola tölkin juomisen jälkeen. Lue, mitä alkuperäisessä infografiikassa väitettiin (Naik) ja kuinka tutkija (Stanhope) vastasi väitteisiin. 

Ensimmäiset 10 minuuttia

Naik: Olet juuri nauttinut 10 teelusikallista sokeria, eli lähes päivittäisen sokerinsaantisuosituksen kerralla. Normaalioloissa moinen sokerimäärä saisi sinut oksentamaan, mutta fosforihapot pilkkovat kuitenkin maun helposti juotavaan muotoon. Jano on sammutettu ja mieli on vielä tässä vaiheessa hyvä.

Stanhope: Tutkimuksien mukaan sokeripitoisten juomien nauttiminen ei aiheuta pahoinvointia, vaikka juoma sisältäisi suurempiakin sokerimääriä. Fosforihapon ei myöskään ole todettu vaikuttavan juotavuuteen. 

20 minuuttia

Naik: Tässä kohdassa sokeri saa aikaan voimakkaan verensokeripiikin. Maksa reagoi tähän insuliinipurkaukseen muuttamalla kaiken elimistöstä löytyvän sokerin rasvaksi. Et vielä tunne suuria muutoksia mielialassasi, mutta keho on alkanut jo reagoimaan juomaan. 

Stanhope: Insuliini ei ole syynä siihen, että sokeri muuttuisi rasvaksi. Maksa reagoi ennen kaikkea fruktoosiin, ei kohonneeseen insuliiniin.

40 minuuttia

Naik: Hieman yli puolentunnin jälkeen juoman sisältämä kofeiini imeytyy kehoon, mikä saa aikaan pupillien laajenemista. Juoman piristävä vaikutus alkaa ja tunnet itsesi energiseksi. Myös verensokeri nousee entisestään, sillä maksa erittää entsitä enemmän sokeria verenkiertoon.

Stanhope: Kolajuomien riippuvuuden korostaminen ja huumeisiin yhdistäminen on selvästi liioiteltua. 

60 minuuttia

Naik: Tässä vaiheessa juokset todennäköisesti vessassa. Sokeri saa nimittäin elimistölle tärkeiden ravintoaineiden, kuten kalsiumin ja magnesiumin poistumaan kehosta. Noin tunnin kohdalla myös verensokeripiikki alkaa laskea, jolloin olo muuttuu helposti ärtyneeksi. Väsyneisyyttä ja ärtyisyyttä lisäävät myös sokerin aikaansaama kehon kuivuminen. 

Stanhope: Kofeiinin vaikutus riippu täysin henkilön elämäntavoista, eikä sen vaikutusta voida yleistää. Runsaasti kofeiinia juova henkilö ei reagoi samalla tavalla kuin siihen tottumaton. 

Naik kommentoi kiistaa muistuttamalla, että avainasemassa on kohtuus. Hän ei itse ollut luonut infografiikkaa, eikä voi sen vuoksi sanoa kuinka tarkasti väitteet pitävät paikkansa eri henkilöiden kohdalla. Hän kuitenkin uskooo väitteiden olevan suuntaa antavia. 

Vähennä hammasongelmia – juo pillillä

Asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että virvoitusjuomat voivat myös johtaa hampaiden eroosioon ja reikiintymiseen. Lisäksi kolajuomien tumma väri lisää todennäköisyyttä hampaiden värjäytymiseen.

Näiden ominaisuuksiensa vuoksi kolajuomia suositellaankin juomaan pillillä, sillä pillillä juominen vähentää huomattavasti hampaita kuluttaa vaikutusta.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja