Hurja väite suositusta superruoasta: Terveydelle vaarallista?
Murskattuja pellavansiemeniä myydään kaupassa sellaisenaan ja sen lisäksi niitä on monissa leivissä. Niitä ei kuitenkaan ruotsalaisasiantuntijan mukaan kannattaisi syödä, sillä ne voivat olla terveydelle haitallisia.
Pellavansiemeniä on pidetty terveellisenä niiden sisältämien hyvien rasvahappojen vuoksi, mutta sen lisäksi ne sisältävät haitallista linamariini-glykosidia. Linamariini on aine, joka voi elimistössä muuttua myrkylliseksi syaanivedyksi, kertoo Aftonbladet.
Ruotsin Elintarvikeviraston johtaja Jan Sjögren suosittelee, että murskattujen pellavansiementen syönti kannattaisi lopettaa ainakin siksi aikaa, kunnes asiasta saadaan lisätietoa.
Aikaisemmin on suositeltu, että murskatut pellavansiemenet tulisi kuumentaa ennen syömistä. Tämä väite kuitenkin kumottiin, koska kuumennuksen ei todettu poistavan myrkkyä. Sjögrenin mielestä valmistajien pitäisi itse vetää tuotteet pois myynnistä, mutta tähän ei ole vielä moni suostunut.
Kokonaisia pellavansiemeniä voi huoletta syödä silloin tällöin, mutta murskatuista siemenistä voi imeytyä enemmän haitallisia aineita kehoon. Linamariinista muodostuva myrkky voi aiheuttaa ihmiselle pahoinvointia sekä oksentelua.
Lähde: Aftonbladet
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa