Huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Näin säilytät kananmunia oikein – varo meetvurstia
Kuuluvatko kananmunat jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Lue, miten munia säilytetään oikeaoppisesti!
Monissa suomalaisissa kotitalouksissa kananmunia on totuttu säilyttämään jääkaapissa. Todellisuudessa kananmunat säilyvät kuitenkin vallan hyvin myös huoneenlämmössä. Tärkeintä on muistaa säilytyslämpötilan tasaisuus: jos säilytät kananmunia viileässä, ei niitä kannata siirtää kesken kaiken lämpimään.
Älä laita jääkaapin kylmimpään lokeroon
Kananmunatuottaja Laitilan Kanatarhan mukaan munat kannattaa mieluiten säilyttää omassa pakkauksessaan, noin 12–14 asteessa. Kananmunia ei siis kannata laittaa jääkaapissa kylmimmille hyllyille.
Kananmunat eivät pidä meetvurstin seurasta
Kananmunien säilytyksessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, mitä munien vieressä säilyttää. Esimerkiksi meetvurstia ei koskaan kannata laittaa kananmunien viereen jääkaapissa.
Laitilan kanatarhan mukaan huokoinen kananmunan kuori voi päästää vahvat maut lävitseen. Tuoksuja ja makuja voi irrota erityisesti avatusta meetvurstipaketista, purjosta ja tillistä.
Voiko kananmunia säilyttää "väärinpäin"?
Onko sitten olemassa suositusta sille, miten päin kananmunia tulisi säilyttää? Kyllä. Kananmunat tulisi pitää terävä puoli alaspäin.
– Kananmunat kannattaa aina säilyttää se tylpempi puoli ylöspäin, koska kananmunan tylpällä puolella on pieni ilmakupla. Säilyvyys heikkenee, jos laittaa terävän pään ylöspäin, Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka kertoo
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan